Actualitate

Asiana Airlines: Instructorul care supraveghea pilotul avionului Boeing 777 tocmai îşi obţinuse licenţa

Instructorul care se ocupa de formarea pilotului avionului Boeing 777 al Asiana Airlines, a cărui aterizare ratată, sâmbătă, la San Francisco a provocat moartea a două persoane, tocmai îşi obţinuse licenţa, a dezvăluit marţi compania sud-coreeană, continuând să îşi apere personalul, relatează AFP.

Lee Jung-min, un pilot foarte experimentat, primise licenţa de instructor cu doar o lună înaintea accidentului, potrivit Asiana.

El era desemnat să îl formeze pe colegul său, Lee Kang-kuk, pentru care aceasta era prima aterizare la San Francisco cu acest tip de aeronavă.


"Nu este anormal. Orice instructor are o primă zi în calitate de instructor", a declarat o purtătoare de cuvânt a Asiana, contactată de AFP la Seul.

Instructorul are mii de ore de zbor la activ, între care 3.000 la comanda unor aeronave Boeing 777, a adăugat ea.


Anchetatorii au început, luni, să interogheze cei patru piloţi, în timp ce un fascicul de elemente pare să acrediteze ipoteza unei erori umane.

Autorităţile sud-coreene au dezvăluit că Lee Kang-kuk, căpitanul în vârstă de 46 de ani, nu navigase decât 43 de ore pe un Boeing 777-200, unul dintre cele mai mari avioane din lume.


El "era la prima sa experienţă operaţională pe un 777", a declarat Deborah Hersman, preşedinta Agenţiei americane pentru securitatea transporturilor, NTSB.

Potrivit ei, avionul s-a apropiat de pista de aterizare cu o viteză mult prea mică.


Înregistrarea conversaţiilor a dezvăluit că echipajul a încercat să accelereze şi a cerut turnului de control autorizaţia de a evita aterizarea şi de a lua altitudine, dar a fost prea târziu.

Hersman a apreciat totuşi că este "prea devreme" pentru a stabili oficial că a fost vorba despre o eroare de pilotaj, excluzând orice altă ipoteză.


O echipă formată din şase specialişti a ajuns luni la San Francisco de la Seul pentru a asista NTSB.

Două adolescente chineze au murit în accident şi alte 182 de persoane au fost rănite, dintre care unele sunt în stare gravă.

abonare newsletter