Actualitate

STUDIU: Clujenii nu merg la teatru și la operă, în schimb vizitează mall-urile cu sfinţenie!

În condiţiile în care Clujul doreşte să devină Capitală Culturală Europeană în 2021, un studiu relevă faptul că locuitorii oraşului de pe Someş nu prea sunt interesaţi de cultură. Mai mult de jumătate dintre clujenii intervievaţi nu au fost NICIODATĂ la teatru, operă, darămite să fie curioşi să viziteze un muzeu. În schimb, vizitarea mall-urilor este activitatea lor favorită.

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a demarat un raport de cercetare asupra atitudinilor și percepțiilor în sectorul cultural din Cluj-Napoca. Potrivit raportului în ultimele 12 luni, 61% dintre cei intervievați nu au participat niciodată la spectacole de teatru, 57% nu au vizitat niciodată un muzeu, 75% nu au participat niciodată la un spectacol de operă, în schimb, 85% dintre clujeni au mers la cumpărături în mall-uri de peste cinci ori în ultimele 12 luni.

Cercetarea a fost făcută pe data de 30 mai 2013 și au participat 1098 de subiecți cu vârsta peste 18 ani.


„Întrebarea despre participarea la teatru, operă, muzee, expoziții a fost adresată culturii de elită a Clujului. Stăm destul de prost. La fel de adevărat este că nu se găsesc locuri pentru expoziții de artă, oamenii deștepti ai Clujului nu au fost la Operă”, a precizat Vasile Dâncu, președintele IRES.  

Întrebați care li se pare cel mai reprezentantiv simbol cultural al orașului Cluj-Napoca, 21% au răspuns Teatrul Național, 8% Statuia lui Matei Corvin, 5% Biserica Sfântul Mihail, 3% Opera Națională Română, 3% clădirea Universității Babeș-Bolyai.


Studiul mai relevă faptul că 71% din cei intervievați nu au fost niciodată în ultimele 12 luni la Muzeul Farmaciei, 85% nu au vizitat niciodată Muzeul Mitropoliei Ortodoxe Cluj, 63% nu au fost la Opera Maghiară în ultimele 12 luni și 69% nu au vizitat Teatrul Maghiar de Stat.

81% dintre clujeni au auzit de candidatura orașului Cluj-Napoca pentru a obține statutul de Capitală Culturală Europeană în 2021, iar 53% cred că orașul probabil va obține acest titlu. 91% dintre cei care au participat la studiu au declarat că orașul Cluj-Napoca merită titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.


“La acest studiu au partcipat atât cetățeni români, cât și cei de etnie maghiară, precum și studenți care locuiesc în Cluj-Napoca. M-a surprins numărul foarte mare al celor care au auzit de Cluj-Capitală Culturală Europeană. Pentru mine cel mai reprezentativ simbol al Clujului este statuia lui Matei Corvin”, a mai precizat Dâncu.

În ciuda acestor rezultate, reprezentanții Asociației Cluj Capitală Culturală Europeană 2021 spun că orașul stă foarte bine la sectorul cultură în comparație cu orașele contracandidate.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter