Actualitate

Patru cazuri de antrax, depistate în Republica Moldova

Patru persoane au fost internate în spital după ce s-au îmbolnăvit de antrax la o fermă din satul Vădeni, în raionul Soroca din Republica Moldova.

Un tânăr în vâstă de 19 a fost internat vineri, în timp ce alte trei la începutul săptămânii, după ce au sacrificat o vită la o fermă din Vădeni, relatează PRO TV Chişinău. Cele trei persoane sunt proprietarul fermei, fiul acestuia şi un angajat. Informaţia a fost confirmată de ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, care afirmă că animalul s-a infectat în urma inundaţiilor.

Satul Vădeni a fost plasat joi în carantină, după ce autorităţile au constatat că 40 de persoane au mâncat carne de la animalul infectat sau au intrat în contact cu acesta. Toate persoanele au fost supuse investigaţiilor medicale, iar bovinele din localitate au fost vaccinate. Medicii nu au identificat însă noi cazuri de infectare cu bacilul cărbunosc, care provoacă antrax.


Potrivit medicilor de la Centrul de Sănătate Publică din Soroca, bovina a fost sacrificată în urmă cu două săptămâni, iar de atunci mai multe persoane au consumat carne de vită infectată la cantina brigăzii de tractoare. O altă parte a fost vândută sătenilor şi abia miercuri, carnea rămasă a fost arsă.

Carantina va dura două săptămâni, iar zona unde se află ferma a fost izolată.


Potrivit medicilor, antraxul este o boală contagioasă care poate provoca decesul dacă nu este descoperită la timp. Simptomele sunt febră, erupţii cutanate sau afecţiuni ale plămânilor.

Ultimul caz de îmbolnăvire de antrax datează din urmă cu doi ani în R.Moldova. Atunci, pacientul a supravieţuit.


 

Etichete: republica moldova
Ultimele Stiri
abonare newsletter