Actualitate

CNA a somat Realitatea TV. „Meciul” politicienilor clujeni se lasă cu atenționări!

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a somat, în şedinţa de marţi, postul Realitatea TV pentru emisiunea „Dosar de politician” difuzată în data de 11 iunie, în care realizatorul emisiunii Silviu Mănăstire îi aduce acuzaţii liderului Grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras Levente, fapt care încalcă legislaţia audiovizuală privind informarea corectă.

Postul Realitatea TV a difuzat în data de 11 iunie emisiunea 'Dosar de politician' în care a fost difuzat un material referitor la Mate Andras Levente, în care se spune că acesta este incompatibil cu funcţia de deputat.

„În materialul respectiv am fost prezentat ca fiind incompatibil, cauză din care îmi voi pierde mandatul, şi ca fiind cel care l-a schimbat pe Eckstein Kovacs Peter din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Cluj a UDMR. Realizatorul emisiunii, domnul Silviu Mănăstire, cu rea-credinţă, lipsă de profesionalism şi de obiectivitate a informat telespectatorii despre aceste două aspecte fie din necunoaştere, ignorând astfel obligaţia profesională elementară ce-i incumbă de a se documenta temeinic asupra temelor abordate, fie cu bună ştiinţă, inducând astfel telespectatorii în eroare în mod voit”, se arată în reclamaţia primită de CNA de la Mate Andras.


Reprezentanta Realitatea TV la CNA, Mura Frânculescu, a susţinut că numele lui Peter Eckstein Kovacs nu este pomenit în emisiune, iar realizatorul emisiunii spune că deputatul „riscă să rămână fără mandat, nu că va rămâne cu certitudine”.

„Nu ştim la cine face referire Mate Andras Levente. Domnia sa are un dosar de incompatibilitate la ANI, dar instanţa va decide dacă va rămâne fără mandat pentru că şi-a angajat soţia la biroul parlamentar. Silviu Mănăstire a folosit termenul riscă, nu a spus că va rămâne cu certitudine fără mandat”, a declarat în faţa Consiliului Mura Frânculescu.


Consiliul a decis că a fost încălcat articolul 64 din Codul Audiovizual alin (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Precizăm că parlamentarul Mate Andras este deputat de Cluj, iar jurnalistul Silviu Mănăstire și-a făcut studiile și debutul în mass media în municipiul Cluj-Napoca.

Etichete: realitatea tv
abonare newsletter