Actualitate

Peste 6.000 de clujeni suferă de CIROZĂ şi HEPATITĂ CRONICĂ

<p><strong> <img src="documente/stories/2013/06_iunie/17/04-salon pacienti bolnavi pat spital clinica chirurgie 3 rp 10.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />2 milioane de români sunt infectaţi cu hepatită cronică, dar 85% dintre ei nu ştiu că poartă virusul. În evidenţa medicilor clujeni se aflau, la finalul anului trecut, 6.182 bolnavi cu ciroze şi hepatite cronice.


În următorii 5-10 ani în România se estimează că va exista cel mai mare număr de bolnavi cu hepatită virală în faza cronică, ciroză şi cancer la ficat deoarece 2 milioane de români sunt infectaţi cu hepatită cronică şi 85% dintre ei nu ştiu că poartă virusul. Conform unei cercetări realizate de prof. dr. Liana Gheorghe, în România anual se înregistrează aproximativ 2.000 de cazuri noi de ciroză.

Achim Kautz, reprezentant al Asociaţiei Europene a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA) afirmă că, potrivit estimărilor, aproximativ 100.000 de români ar putea muri din cauzele menţionate, doar în următorii 5-10 ani.


Care sunt persoanele cu riscul cel mai mare de a avea hepatită

Potrivit unui document întocmit de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), cel mai mare grup de risc este format din persoanele cu vârste cuprinse între 40-60 de ani sau aşa-numita „generaţie a decreţeilor”, născuţi în perioada 1963-1982. Numărul ridicat de pacienţi infectaţi cu aceste vârste se datorează sterilizărilor improprii ale instrumentarului medical şi transfuziilor de sânge netestat din acele perioade. Până în 1995, tranfuziile de sânge erau o problemă majoră în România din cauza lipsei reglementărilor de siguranţă.

Printre grupurile cu risc ridicat de infectare cu virusuri hepatice îl reprezintă personalul medical, expus zilnic infecţiilor nosocomiale, persoanele care îşi fac tatuaje, manichiura/pedichiura, populaţia de etnie romă, din care o mare parte trăiește în condiții sanitare improprii, dar şi persoanele fără adăpost şi prostituatele.


Boala este vindecabilă dacă e descoperită la timp

Medicii clujeni subliniază că persoanele infectate cu virusul hepatitei cronice se pot vindeca dacă află că sunt bolnavi. „Dacă cei infectaţi cu virusuri hepatice ar conştientiza acest fapt, ar avea şanse crescute de vindecare. Altfel, mulţi vor ajunge în stadii avansate ale bolii, precum ciroza şi cancerul hepatic, când posibilităţile terapeutice sunt mult reduse. Pe de altă parte, putem vorbi şi despre cei aproximativ 40.000 de pacienţi cu hepatită C, care au făcut terapie până acum. Conform statisticilor, aproape 20.000 s-au vindecat, în timp ce în cazul altor aproximativ 20.000 s-a înregistrat eşec terapeutic şi la care boala evoluează. Dar, la ora actuală, şi în cazul acestora din urmă putem vorbi de o a doua şansă. Firmele producătoare de medicamente au găsit mijloace cu care aceştia pot fi retrataţi şi obţine rezultate bune”, a explicat prof. dr. Oliviu Pascu, şeful Comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Plan strategic de acţiune împotriva hepatitelor în România

În condiţiile în care ne confruntăm cu date îngrijorătoate privind hepatita, la sfârşitul acestei săptămâni, a fost lansat un „Plan strategic de acţiune împotriva hepatitelor în România”, realizat de ELPA şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.  În document sunt menţionate propuneri concrete, aplicabile, care să ducă la îmbunătăţirea substanţială a situaţiei actuale privind hepatitele virale.
Planul va fi prezentat de APAH-RO în zilele următoare reprezentanților Ministerului Sănătăţii.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter