Actualitate

2 milioane de români sunt infectaţi cu hepatită cronică. 85% nu ştiu că poartă virusul!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/16/lansare plan strategic hepatita.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />În următorii 5-10 ani în România, se estimează că va exista cel mai mare număr de bolnavi cu hepatită virală în faza cronică, ciroză şi cancer la ficat deoarece 2 milioane de români sunt infectaţi cu hepatită cronică şi 85% dintre ei nu ştiu că poartă virusul.</strong>

Ţara noastră are cea mai mare prevalenţă de hepatită B şi C dintre ţările Uniunii Europene.

„Se ştie că, în comparaţie cu alte state membre UE, România are cea mai mare prevalenţă a hepatitelor B şi C. Se estimează că există aproximativ 2 milioane de români infectaţi cu hepatită cronică. Dintre aceştia, 85% nu ştiu că poartă acest virus. Astfel, se aşteaptă ca, în următorii ani, în România să existe cel mai mare număr de bolnavi cu hepatită virală în faza cronică, ciroză şi cancer la ficat. Analizând această situaţie, se estimează că aproximativ 100.000 de români ar putea muri din cauzele menţionate, doar în următorii 5-10 ani”, a declarat Achim Kautz, reprezentant al Asociaţiei Europene a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA).


Şanse mari de vindecare dacă afli despre boală din timp


Medicii clujeni subliniază că persoanele infectate cu virusul hepatitei cronice se pot vindeca dacă află că sunt bolnavi.

„Dacă cei infectaţi cu virusuri hepatice ar conştientiza acest fapt, ar avea şanse crescute de vindecare. Altfel, mulţi vor ajunge în stadii avansate ale bolii, precum ciroza şi cancerul hepatic, când posibilităţile terapeutice sunt mult reduse. Pe de altă parte, putem vorbi şi despre cei aproximativ 40.000 de pacienţi cu hepatită C, care au făcut terapie până acum. Conform statisticilor, aproape 20.000 s-au vindecat, în timp ce în cazul altor aproximativ 20.000 s-a înregistrat eşec terapeutic şi la care boala evoluează. Dar, la ora actuală, şi în cazul acestora din urmă putem vorbi de o a doua şansă. Firmele producătoare de medicamente au găsit mijloace cu care aceştia pot fi retrataţi şi obţine rezultate bune”, a explicat prof. dr. Oliviu Pascu, şeful Comisiei de Gastroenterologie din cadrul Ministerului Sănătăţii.  


Plan strategic de acţiune împotriva hepatitelor în România


În condiţiile în care ne confruntăm cu date îngrijorătoate privind hepatita, la sfârşitul acestei săptămâni, a fost lansat un „Plan strategic de acţiune împotriva hepatitelor în România”, realizat de ELPA şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.  Planul cuprinde o analiză concentrată a situaţiei hepatitelor virale în România şi efectul negativ al acestora asupra pacienţilor în particular, dar şi asupra societăţii româneşti, în general. În document sunt menţionate propuneri concrete, aplicabile, care să ducă la îmbunătăţirea substanţială a situaţiei actuale privind hepatitele virale.
Planul va fi prezentat de APAH-RO în zilele următoare reprezentanților Ministerului Sănătăţii.

abonare newsletter