Actualitate

Jumătate din medicii din estul Franţei sunt români

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/16/doctor-asistenta-spital.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />40% din totalul medicilor străini din Franţa sunt medici din ţara noastră, 20% sunt belgieni, iar 10% sunt italieni. În est, jumătate din medici sunt din România.</strong></p>

Aceste date au fost prezentate de şefii unor organizaţii medicale din Belgia şi Franţa în cadrul unei reuniuni a medicilor europeni care a avut loc la Bucureşti.

Dr. Roland Kerzman, din Belgia, preşedintele Comitetului European al Ordinelor Medicilor (CEOM) a declarat că medicii români ocupă primul loc ca număr al medicilor străini în Franţa, numărul acestora fiind de 4.100, ceea ce înseamnă un procent de 40%, depăşindu-i pe medicii belgieni care reprezintă 20% şi pe italieni care reprezintă 10%.

Specialiştii francezi au subliniat că medicii români merg să lucreze în regiunile Franţei din care medicii lor au dat bir cu fugiţii.

“Avem medici români cu o excelentă cultură medicală şi care vorbesc foarte bine limba franceză. Sunt foarte curajoşi şi învaţă extrem de repede baza pregătirii noastre. Merg să lucreze în regiuni dificile, unde francezii au dezertat. În regiunea de est, jumătate din totalul medicilor sunt medici români”, a afirmat dr. Xavier Deau, secretar general CEOM şi vicepreşedinte al Ordinului Medicilor din Franţa.

El a adăugat că venirea românilor în Franţa pune însă o problemă de echitate şi de echilibru deoarece după plecarea medicilor români din ţara noastră, colegii lor rămân de multe ori singuri în secţie. “Îl îmbrăcăm pe Paul şi îl dezbrăcăm pe Pierre. Altfel spus, rezolvăm problema în Franţa, însă creăm o problemă majoră în România”, a declarant dr. Deau.

 

abonare newsletter