Actualitate

Din 1 iulie românii vor putea opta pentru cărţile de identitate electronice

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/15/noul buletin.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Programul de eliberare a actelor de identitate electronice va intra în vigoare de la 1 iulie, potrvit Ministrului de Interne. Românii vor putea să îşi facă buletine cu microcip şi amprente însă acesta nu va fi impus cetăţenilor, sceptici putând să opteze pentru cărţi de identitate fără cip.</strong>


„Cine nu doreste carte de identitate electronica poate opta pentru una normala, care va fi asemanatoare cu cea electronica, dar nu va contine cipul si amprentele detinatorului“, a explicat Laura Cusa, seful serviciului juridic din Directia pentru Evidenta Persoanelor.

Noile cărţi de identitate fără cip vor fi mai mici şi vor semăna cu permisele de conducere iar datele titularului vor fi inscripţionate atât pe faţă cât şi pe verso. Cartea electronică de identitate va avea un cip ce va conţine imaginea facială şi amprentele a două degete.

„Diferenta între cele două tipuri de acte de identitate constă în aceea că, în cartea electronică de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete“, au precizat specialisti de la Biroul de Evidenta al MAI.

Cu acest tip de carte de identitate electronică autorităţile garantează un grad de protecţie ridicat împotriva furtului de identitate.

Valabilitatea celor două modele de cărţi de identitate va rămâne acelaşi şi anume: patru ani pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, şapte ani pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, zece ani  după împlinirea vârstei de 25 de ani şi permanent după împlinirea vârstei de 55 de ani.

abonare newsletter