Actualitate

Anticoncepţionale RETRASE de pe piaţă din cauză că au EFECT REDUS

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/12/cilest.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Medicamentul anticoncepţional Cilest a fost retras de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) ca urmare a unei informări venită din Belgia. Producătorul belgian a descoperit că anticoncepţionalele din unele serii au un efect contraceptiv mai redus.

Medicamentul Cilest a fost retras din depozitele en gros de medicamente . “Această decizie a fost determinată de depistarea de către fabricantul din Belgia, a unei probleme de calitate la unele serii de produs. Acest defect de calitate ar putea conduce la o diminuare a efectului contraceptiv. Fenomenul este puţin probabil, deoarece comprimatul se administrează o singură dată pe zi şi, în plus, analiza efectuată de companie pentru perioada 1 ianuarie 2009-31 decembrie 2012, a arătat o scădere a numărului de raportări primite, în ceea ce priveşte lipsa eficacităţii şi apariţia sarcinii”, se arată într-un comunicat de presă ANM.


Deoarece există posibilitatea ca acest medicament să nu fie disponibil pe piaţă o anumită perioadă, specialiştii din cadrul ANM recomandă pacientelor care utilizează Cilest comprimate să solicite medicului prescrierea unui alt tratament.

Această retragere preventivă de pe piaţă, la nivel de distribuitor angro, a tuturor seriilor de Cilest 0,250mg/0,035mg, comprimate, fabricate din ianuarie 2011 pană în prezent, se efectuează în toate ţările în care este distribuit acest medicament, inclusiv în alte state membre UE.

abonare newsletter