Actualitate

Cineastul ceh Jiri Menzel primeşte azi premiul pentru întreaga carieră, la TIFF

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/08/menzel.jpg" border="0" alt="www.mzv.cz" title="www.mzv.cz" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Jiri Menzel a vizitat, ieri, expoziţia “Filmele lui Jiri Menzel în afişul ceh” de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi a asistat la o proiecţie specială a filmului său “Sătucul meu drag”. Cineastul ceh primeşte astăzi, în cadrul TIFF, premiul pentru întreaga carieră.

La cele două evenimente care au precedat premierea cineastului de sâmbătă seara au participat ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti, Jiri Sitler, directorul Centrului Ceh din Capitală, Rene Kubasek, şi preşedintele Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Tudor Giurgiu.


Potrivit Mediafax, cineastul ceh a fost punctual la primul eveniment care i-a fost dedicat la TIFF şi a studiat cu atenţie afişele filmelor sale, înainte de momentul discursurilor oficiale. “Suntem bucuroşi că a fost invitat la acest festival Jiri Menzel, care nu numai că este unul dintre exponenţii culturii cehe în lume, dar este şi un prieten al nostru”, a declarat ambasadorul Republicii Cehe în România.

Cu umorul său sec şi concis, Mezel a ţinut să precizeze de la început că afişele filmelor sale sunt un domeniu care nu a ţinut de voinţa sa. “Eu sunt cineast, nu sunt un om de artă, dar când am terminat un film, nu m-am preocupat cum vor arăta afişele. Dar în acea perioadă (anii '60, n.r.) nu era atât de important ca acest afiş să fie atât de important pentru distribuţia filmului, ci mai degrabă să fie o operă de artă. În ziua de astăzi, este mai rău, pentru că la crearea unui afiş au de spus un cuvânt foarte important producătorii şi distribuitorii. Din păcate, astăzi este mai puţin importantă calitatea artistică a unui afiş şi este mai important să fie atractiv pentru public. Câteodată, din dorinţa de a aduce publicul la film, aceste afişe ies din subiectul filmului. În mod special, în ziua de azi, pe afişe trebuie neapărat să apară numele sponsorilor, deci nu cred că se mai poate vorbi de act artistic”, a spus Menzel, citat de Mediafax.


Cineastul a adăugat că nu a avut noroc cu afişele filmelor sale şi nu a fost niciodată încântat de ele. „M-a surprins faptul că această expoziţie în sine există, dar ce mi-a plăcut cel mai mult a fost că am văzut aici trei afişe noi la filmele mele, despre care pot să spun că au fost cu multă substanţă sau cu mai mult umor decât afişele realizate atunci. Sunt foarte surprins că vă interesează aceste afişe. Sunt acele momente în care mă uit în sus şi mă gândesc că aş vrea să vadă aceste momente şi mama mea”, a încheiat regizorul.

La finalul evenimentului, Menzel s-a fotografiat cu cei trei vorbitori în dreptul afişului filmului său “Ciocârlii pe sârmă”, care a primit, în 1990, premiul Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin.

Ultimele Stiri
abonare newsletter