Actualitate

TIFF, ziua 7: Lansare „Pintilie. Cineast”, întâlnire cu alpinistul Horia Colibășanu și afișele lui Jiří Menzel

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/06/sound city.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Întâlniri cu Lucian Pintilie, Jiří Menzel, Horia Colibășanu și actorii din programul 10 pentru FILM, lansări de carte și de DVD și o expoziție cu afișul ceh sunt câteva dintre recomandările zilei de vineri, 7 iunie, la Festivalul Internațional de Film Transilvania.

Evenimentul special al zilei de vineri este lansarea setului de DVD-uri „Pintilie. Cineast”, la Hansen Lounge (Piața Unirii), de la 16.30, în prezența regizorului. Un obiect de colecție pentru orice cinefil, box-ul conține toate cele 11 filme ale apreciatului regizor român, precum și un disc cu 200 de minute incluzând zece materiale ce recompun portretul său: lecții de cinema, conferințe de presă, colocvii, emisiuni TV, omagii, retrospective. Secvențe inedite cu Pintilie, extrase din bonusuri, vor putea fi vizionate în premieră, de la 18.00, la Cinema Arta. Proiecția, la care va participa și Lucian Pintilie, va fi introdusă de Cristi Puiu. La Hansen Lounge, de la 16.30, va fi lansat pe DVD și filmul-reper al Noului Cinema Românesc, Marfa și banii (r. Cristi Puiu).


În onoarea regizorului ceh Jiří Menzel, distins cu Premiul pentru întreaga carieră la TIFF, va fi proiectat la Cinema Florin Piersic, de la 20.45, filmul Sătucul meu drag/ My Sweet Little Village, una dintre cele mai populare comedii cehești din istorie, nominalizată la Oscarul pentru film străin în 1986. Înainte de proiecție, la ora 19.00, Jiří Menzel își va vernisa la TIFF Art (Muzeul de Artă) expoziția  „Filmele lui Jiří Menzel în afișul ceh”, cu 17 postere originale din colecția unică de afișe a filmotecii Terry Posters din Praga (www.terry-posters.com). Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Ceh din București.

În ziua a opta la TIFF, spectatorii vor avea ocazia să-l întâlnească și pe alpinistul Horia Colibășanu. Acesta va fi invitatul lui Mihnea Măruță la TIFF Lounge-ul de la ora 17.00 și va lua parte la proiecția specială a documentarului Creasta/ The Ridge/ Pura Vida (r. Pablo Iraburu, Migueltxo Molina), la Casa de Cultură a Studenților, de la 18.30. Horia Colibăşanu a fost colegul de expediție al lui Iñaki Ochoa de Olza, alpinistul spaniol pentru salvarea căruia a fost  declanșată una dintre cele mai dificile și ample operațiuni de salvare în Himalaya, în 2008.


Compozitorul Adrian Enescu, distins cu Premiul pentru întreaga carieră, va vorbi despre muzica de film la proiecția specială a peliculei Pas în doi (r. Dan Pița, 1985), la Cinema Victoria, de la 12.15. Filmul este una dintre cele circa 65 de producții pentru care Adrian Enescu a creat muzică originală.

Comedia Love Building, primul lungmetraj al Iuliei Rugină, va avea o proiecție specială în prezența regizoarei și a actorilor Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță vineri, de la 18.15, la Cinema Florin Piersic, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.


Într-o proiecție specială, la Casa de Cultură a Studenților, de la 16.00, spectatorii TIFF vor putea viziona, în premieră, debutul în regie al lui Dave Grohl, fostul baterist al trupei Nirvana și solistul Foo Fighters. Documentarul Sound City reînvie zilele de glorie ale unui studio aproape necunoscut din Van Nuys, California – Sound City, unde și-au  înregistrat melodiile Nirvana, Fleetwood Mac, Metallica, Nine Inch Nails, Guns N’ Roses sau Rage Against the Machine. Proiecția este prezentată de Digital Cube.

În Mănăștur Open Air, de la 22.00, va rula unul dintre cele mai iubite și emoționante filme ale anului - În căutarea lui Sugar Man/ Searching for Sugar Man (r. Malik Bendjelloul), premiat cu Oscarul pentru documentar. O doză serioasă de suspans le va servi cinefililor secțiunea Umbre – Scurtmetraj, difuzată în întregime, în două calupuri, la Cinema Arta, de la 20.00 și 21.45.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter