Actualitate

Angajații spitalelor nu mai primesc tichete de masă

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/04/spilal.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Managerii spitalelor dau vina pe Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru lipsa banilor pentru tichete de masă, iar CAS spune că nu are nimic de a face cu această problemă. Sindicaliştii ameninţă cu instanţa şi cu protestele dacă angajaţii nu îşi vor primi drepturile. </strong></p>

După criza subfinanţării cronice a sistemului sanitar care a determinat de mai multe ori limitarea sau chiar oprirea operaţiilor, acum angajaţii din unele spitale clujene se confruntă cu o nouă problemă: nu şi-au mai primit tichetele de masă de la începutul anului. În această situaţie se află angajaţii din trei spitale: Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca, Spitalul Orăşenesc Huedin şi Spitalul Municipal Gherla.


Ceva mai “norocoşi” sunt colegii lor de la Institutul Inimii care au restanţe la primirea tichetelor de două luni. În aceste condiţii, oamenii sunt nemulţumiţi din cauza încălcării drepturilor, iar sindicaliştii nu exclud nici proteste spontane în perioada următoare.

“Nu exclud posibilitatea unor proteste spontante pe fondul problemei tichetelor de masă. Am avut discuţii cu ministrul Sănătăţii şi sperăm ca la rectificarea bugetară să fie acordate tichetele de masă retroactiv”, a declarat Ştefan Roman, liderul sindicatului SANITAS Cluj.


Nici un tichet de masă până la sfârşitul anului

Nu la fel de optimişti sunt managerii spitalelor în care nu se mai acordă tichete de masă. Unii dintre aceştia au previziuni sumbre şi estimează că subordonaţii lor nu vor mai vedea nici un tichet de masă până la sfârşitul acestui an.

„Contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate a fost încheiat şi nu acoperă tichetele de masă. Acest contract ne asigură doar supravieţuirea”, a precizat Liana Turdean, managerul Spitalului Municipal Gherla.


Dacă directorii unor spitale dau vina pe contractul cu CAS, reprezentanţii Casei spun că nu au nimic de a face cu neacordarea tichetelor de masă, mai ales că spitalele au mai multe surse de finanţare.

„Conform contractului, noi decontăm doar serviciile medicale acordate asiguraţilor. Tichetele de masă nu au nicio legătură cu contractul între CAS şi spitale”, a subliniat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj.


Sindicatele ameninţă cu instanţa

Angajaţii şi sindicaliştii îşi pun totuşi speranţele în rectificarea bugetară din iulie, dar dacă nici atunci nu se va găsi o soluţie, conducerea SANITAS Cluj afirmă că va înainta acţiune în instanţă pentru recuperarea tichetelor de masă.

În anii precedenţi, SANITAS Cluj a mai dat în judecată spitalele clujene pentru neacordarea celui de al 13-lea salariu şi pentru reducerea cu 25% a salariilor.


La Institutul Inimii s-a lucrat la cota de avarie

Problema subfinanţării sistemului sanitar nu îi afectează doar pe angajaţi, ci şi pe pacienţi. Cea mai recentă situaţie a fost la Institutul Inimii Cluj-Napoca, unde în luna aprilie s-a făcut doar o singură operaţie pe săptămână din cauza lipsei banilor. Nici acum situaţia nu este bună. Potrivit liderului de sindicat, Ştefan Roman, există semnale că şi acum la institutul clujean se lucrează la cota de avarie. Conducerea Institutului Inimii Cluj-Napoca nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima punctul de vedere.


 

Citeşte şi:

Cadrele medicale clujene n-au mai primit tichete de masă de 5 luni!

Institutul Inimii, aproape de colaps. Medicii părăsesc spitalele de stat

Ultimele Stiri
abonare newsletter