Actualitate

Pászkány spune adio parcului fotovoltaic!

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/04/02-paszkany la tribunal_mr 9.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Tribunal Comercial a dispus, marţi, dizolvarea firmei SC Cartierul Tineretului SA, la solicitarea SC Polus Real Estate SRL. SC Cartierul Tineretului administra un proiect ce presupunea construirea unui parc fotovoltaic cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. În februarie 2013 Polus a recurs la instanţă, unde a cerut lichidarea societăţii SC Cartierul Tineretului. Decizia Tribunalului Comercial Cluj poate fi atacată cu recurs. </strong></p>

Acţionarii majoritari ai SC Polus Real Estate SRL (Polus) au cerut în instanţă anularea autorizației de construcţie în favoarea SC Green Energy SRL, societate controlată de Árpád Pászkány, pentru realizarea parcului fotovoltaic în locul proiectului imobiliar Cartierul Tineretului. Potrivit directorului Polus Real Estate, Csiszér Lajos, prin acordarea autorizației, conducerea municipiului Cluj-Napoca a ignorat decizia Curții de Apel Cluj din 3 mai 2012, care suspendă executarea hotărârii SC Cartierul Tineretului SRL, decizie care transforma proiectul imobiliar în proiectul de energie verde.


“În 12 ianuarie 2007, Consiliul Local Cluj-Napoca a semnat un partneriat public-privat cu Polus Real Estate care prevedea construirea unui cartier rezidenţial, Cartierul Tineretului, prin înfiinţarea unei companii numite SC Cartierul Tineretului SRL, cu o perioadă de funcţionare limitată la cinci ani. “Asociaţii acestui SRL erau Consiliul Local Cluj-Napoca (51 la sută) şi Polus Real Estate (49 la sută). Aceasta din urmă este o companie deţinută de către Sándor Demján şi Sándor Nyúl, cu un pachet de acţiuni majoritar, de 87 la sută. Restul acţiunilor sunt deţinute de persoana privată Pászkány Árpád, cu o cotă de 13 la sută”, a spus directorul Polus Real Estate, Csiszer Lajos.

Csiszer a afirmat că, în urma crizei economice, proiectul de construire a Cartierului Tineretului a fost stopat, iar fostul administrator al Polus Real Estate Sebok Betty a decis, în 2010, începerea procedurilor privind reconversia proiectului imobiliar cu unul care prevederea construirea unui parc fotovoltaic, fără aprobarea acţionarilor majoritari ai firmei.  “Transformarea unui cartier rezidenţial într-un parc fotovoltaic s-a făcut fără acordul acţionarilor majoritari ai Polus Real Estate şi contrar voinţei acestora, de către persoane care nu aveau dreptul să reprezinte compania în faţa administraţiei locale. Fără a-i consulta pe acţionarii majoritari, atât administratorul, cât şi alte persoane împuternicite de către acestea, fără niciun mandat valabil legal, au hotărât reconversia proiectului şi cesiunea cotei-părţi de 49 la sută deţinută de Polus Real Estate în SC Cartierul Tineretului SRL către Green Energy Napoca SRL, companie controlată de Pászkány Árpád”, a spus Csiszer Lajos.


El a adăugat că, în urma deciziei de reconversie a proiectului imobiliar, compania controlată de Pászkány Árpád a vrut să creeze un proiect de energie verde pe un teren aflat în proprietatea firmei SC Cartierul Tineretului SRL, “împotriva acordului acţionarilor, fără o despăgubire proporţională şi fără nicio procedură de achiziţie publică”.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, declara în noiembrie 2012 că proiectul construirii parcului fotovoltaic va continua, deoarece hotărârea de consiliu local care a decis reconversia Cartierului Tineretului este în vigoare. „Există o dispută juridică între acţionari şi acest demers e aşteptat de primărie pentru a vedea cu cine continuăm proiectul. Noi am respectat legile în vigoare şi deciziile Consiliului Local. Nu am temei legal să intervin în disputa dintre acţionari, hotărârile de consiliu local sunt în vigoare, nu au fost atacate sau suspendate, ele produc efecte juridce în fiecare zi. Repet, hotărârea care a schimbat ce se întâmplă în Cartierul Tineretului este în vigoare. Noi continuăm proiectul cu Green Energy, în momentul de față, conform hotărârii Consiliului Local Cluj-Napoca. Nu există o decizie de suspendare a proiectului, are autorizaţie de construcţie şi merge mai departe”, a declarat primarul Emil Boc.



 

Citeşte şi:


Polus Real Estate cere anularea autorizației de construcţie pentru realizarea parcului fotovoltaic de către firma lui Árpád Pászkány

Arpad Paszkany îşi acuză partenerii de furt în cazul Cartierului Tineretului


Emil Boc anunţă continuarea proiectului parcului fotovoltaic

Ultimele Stiri
abonare newsletter