Actualitate

Vezi din ce cauză au murit sutele de PEŞTI de pe Arieş

<div id="yui_3_7_2_1_1370326884218_4654"><span lang="RO"> </span></div> <div id="yui_3_7_2_1_1370326884218_4655"><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/31/pesti.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Rezultatele raportului realizat de Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Mureş în cazul sutelor de peşti morţi de pe Arieş arată că nu au fost otrăviţi cu ape de mină aşa cum s-a crezut iniţial. O posibilă cauză ar fi asfixierea mecanică cu nămol din cauza precipitaţiilor abundente.

Vineri dimineaţa, pe râul Arieş în Turda, sute de peşti morţi pluteau pe râu, iar mai mulţi locuitori nu s-au sfiit să îi culeagă cu toate că iniţial s-a crezut că peştii au murit ca urmare a deversării apelor de mină în noaptea de joi spre vineri.
La momentul respectiv, apa râului avea o culoare alburie.
Oficialii ABA Mureş afirmă însă că în urma analizelor şi investigării situaţiei nu este vorba despre poluarea râului, iar peştii nu au fost otrăviţi.
“Pe corpul şi branhiile peştilor recoltaţi erau depuse particule fine de nămol, cauza posibilă a mortalităţii piscicole fiind asfixierea mecanică. Conform rezultatelor analizelor şi investigării fenomenului, cauza producerii evenimentului s-a stabilit a fi căderea unor precipitaţii abundente, în zona bazinului hidrografic al râului Arieş, cu antrenarea de substanţe aluvionare fine de pe versanţi şi din depunerile de pe albie”, se arată într-un comunicat de presă ABA Mureş.
Specialiştii din Mureş şi Alba au făcut verificări pe Arieş şi afluenţi, au luat probe de apă şi au fost recoltaţi pentru analiză şi puieţi de peşte mort.
Reprezentanţii ABA Mureş au precizat că nu a fost afectată alimentarea cu apă brută de suprafaţă şi nici un consumator sau utilizator al apei brute.
Citeşte şi:

SUTE pe peşti MORŢI pe râul Arieş din cauza apelor de mină

Ultimele Stiri
abonare newsletter