Actualitate

“Ploaie de vacanţă”, unul dintre filmele care se bat pentru trofeul de la TIFF

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/03/tanta agua.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Filmul uruguaian Tanta Agua (Ploaie de vacanţă), peliculă din competiția TIFF prezentată în cea de-a treia zi a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a umplut până la refuz sala cinematografului Victoria, duminică seara, cu atât mai mult cu cât, printre spectatori s-au aflat şi cele două regizoare, Ana Guevara şi Leticia Jorge.

Pelicula de 102 minute spune povestea lui Alberto (Néstor Guzzini), un tată divorţat, care, împreună cu cei doi copii ai săi, Lucía (Malú Chouza), o adolescentă de 15 ani şi fratele său mai mic, Satiago (Joaquín Castiglioni) merg într-o excursie de o săptămână într-o stațiune turistică la băi. Lucia este veșnic nemulţumită, nu-i place tonul poruncitor al tatălui şi, cum un necaz nu vine niciodată singur, o furtună face ca piscina hotelului să fie închisă pentru siguranţă, pe aproape întreaga perioadă a vacanţei.


Nevoită, din cauza ploii, să îşi omoare timpul cu ceva, Lucia, rebelă din fire, pleacă singură să descopere staţiunea şi întâlneşte o fată cu care se împrieteneşte şi îşi petrece restul vacanţei. Într-una din serile petrcute în staţiune, cele două fete îl întâlnesc pe Santiago, un băiat simpatic de care Lucia se îndrăgosteşte. Deşi la prima vedere băiatul pare şi el interesat de adolescenta rebelă, totul se dovedeşte a fi de fapt un pretext pentru a ajunge la prietena Luciei fapt ce o întristează pe tânără.

După difuzarea filmului, cinefilii au avut ocazia să stea de vorbă cu cele două regizoare Ana Guevara şi Leticia Jorge. Printre curizităţile spectatorilor s-au aflat: dedicaţia de la începutul filmului, tema “ploii” şi alegerea personajelor.


Potrivit celor două regizoare, mesajul “dedicat taţilor”, apare la începutul filmului deoarece pelicula reprezintă un tribut adus taţilor.

“Alberto este o combinaţie între taţii noştrii pentru că fiecare dintre noi am dorit să dedicăm acest film tatălui nostru. Prin el dorim să le transmitem că ne pare rău că am fost nişte adolescente nu foarte ascultătoare – aşa ca şi personajul principal – ne cerem iertare pentru adolescenţa rebelă şi le mulţumim în acelaşi timp pentru răbdarea şi dragostea cu care au avut grijă de noi. De aceea apare şi acel mesaj la încept”, au afirmat regizoarele.


În ceea ce priveşte tema “ploii” ele au afirmat că aceasta a fost şi ea aleasă dinadins în film, pentru a oferi un pretext membrilor ai familiei pentru a petrece mai mult timp împreună.

“Deşi ne-a fost mai dificil să avem ploaie în filmul nostru, în realitate staţiunea turistică fiind într-o zonă în care plouă mai puţin – am avut ploaie doar în prima săptămână de filmări, restul a fost ploaie creată de noi – am optat pentru ploaie, pe aproape toată durata peliculei pentru că acesta ni s-a părut cel mai bun motiv care să îi facă pe cei doi (tatăl şi fiica) să petreacă timp împreună”, a declarat regizoarea Ana Guevara.


În ceea ce priveşte alegerea personajelor şi modul în care au fost concepute, regizoarea Leticia Jorge, a afirmat că ele au fost create pentru a reflecta personalităţile diferite ale uruguaienilor.

“Pe Alberto l-am creat în mod special amuzant şi autoritar în acelaşi timp. Nu e neapărat o regulă că bărbaţii uruguaieni să fie autoritari, agresivi şi brutali în relaţiile cu familia, aşa cum se crede, iar prin crearea acestui personaj am vrut să arătăm că personalităţile bărbaţilor uruguaieni sunt diferite, ei pot fi şi amuzanţi şi protectori cu familiile lor”, a afirmat aceasta.


Ele au mai adăugat că sunt foarte mulţumite de modul în care actorii principali şi-au jucat rolurile şi de „conexiunea” care s-a creat între ei, având în vedere faptul că niciunul dintre ei se cunoşteau înainte de începerea filmărilor.

„În afară de  Néstor Guzzini (Alberto) cu care ne cunoşteam de mai multă vreme şi care era deja stabilit să joace în film nu am mai cunoscut niciunul dintre actori. Pentru rolul copiilor am organizat mai multe castinguri. Nici actorii nu se cunoşteau între ei dinaintea începerii filmărilor însă personalitatea lui Nestor a creat o conexiune între ei, oferindu-le copiilor protecţia şi ataşamentul de care au nevoie ceea ce a dus la reuşita filmului” a afirmat Ana Guevara

„Tanta Agua” a fost prezent la numeroase Festivaluri de Film precum cel din San Sebastian 2012, Berlin 2013 (Panorama), Miami 2013, Buenos Aires 2013 unde a câştigat Premiul Norteado - San Sebastian 2012, Marele premiu al juriului - Miami 2013.

abonare newsletter