Actualitate

Melanomul, locul 19 din 40 de tipuri de cancere des întâlnite în România

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/03/cancer piele.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cea mai agresivă tumoră malignă, melanomul, este cel mai frecvent cel mai frecvent întâlnită în rândul adulţilor tineri cu vârsta între 25 și 29 ani. În topul celor mai des întâlnite 40 de tipuri de cancer, melanomul se situează în România pe locul 19, iar din punct de vedere al mortalităţii ocupă locul 12.

Melanomul se poate dezvolta atât dintr-o aluniţă preexistentă (30% dintre cazuri) cât și de la nivelul unui tegument aparent sănătos. „Melanomul este uşor de depistat, fiind o leziune care poate fi diagnosticată cu ochiul liber. De aceea, toate campaniile de avertizare a populaţiei sunt binevenite pentru că instruirea face ca depistarea melanomului să fie făcută în stadii iniţiale. Totodată, elementele de protecție sunt la îndemână: haine cu țesătură deasă, pălării, creme fotoprotectoare (cu factor de protecție solară de minim 15) și expunerea cu moderație la soare”, a declarat prof. dr. George Sorin Țiplică.


Nivelul radiaţiilor cosmice, stratul de ozon subțiat, factorii poluanţi agresivi existenți în aer și expunerea la soare (al cărei efect este sumativ de la o expunere la alta) pe perioadă îndelungată favorizează dezvoltarea de cancere cutanate, inclusiv de melanom.
Pentru a preveni dezvoltarea melanomului, medicii dermatologi recomandă autocontrolul periodic lunar (examinarea leziunilor pigmentare noi, a nevilor melanocitari cu atipii clinice, a nevilor congenitali mari și a lentiginelor solare) și consultul dermatologic cel puțin o dată pe an. Rata de vindecare depinde de depistarea precoce a melanoamelor subţiri, iar supravegherea periodică a pielii a devenit o necessitate.

abonare newsletter