Actualitate

Primitivismul românilor, SPERIETOARE pentru turiştii străini

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/03/caine spanzurat copac.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Două britanice au decis să protesteze într-un mod inedit faţă de ceea ce, spun ele, este inadmisibil să se întâmple în România. Lucinda Hare şi Jackie Short au trimis câte un email către Biroul de Turism al României în care spun că, în semn de protest, îşi anulează vizita pe care urmau să o facă în ţara noastră, vara aceasta. </strong></p>

 


Cele două femei spun că plănuiseră excursia după ce, la posturile de televiziune britanice, au văzut mai multe clipuri publicitare care invitau turiştii să descopere România.

Evenimenul care le-a determinat să se răzgândească fără drept de apel a fost cazul cutremurător al unui câine, găsit legat de un copac, lăsat să moră acolo după ce a fost lovit cu brutalitate în zona capului. Evenimenul s-a petrecut în localitatea Floreşti, judeţul Cluj, iar poza a fost postată pe Facebook în luna mai 2013.


Lucinda Hare şi Jackie Short spun că îşi vor sfătui toţi apropiaţii să evite România ca destinaţie turistică în semn de protest faţă de indiferenţa autorităţilor române în ceea ce priveşte cruzimea faţă de animale, scrie evz.ro.

Mai mult, pornind la acest caz, cele două femei spun că vor depune petiţii către guvernul britanic în care vor cere ca înăsprirea pedepselor în ceea ce priveşte cruzimea faţă de animalele să fie o condiţie impusă de Uniunea Europeană pentru România.


"Aceasta (n.r. cazul câinelui lăsat să moară legat de un copac) este realitatea din România pe care o văd zi de zi prin intermediul internetului. Nici nu mă gândesc să vin în ţara voastră până când autorităţile şi oamenii nu vor vrea să ia măsuri împotriva unor astfel de acte de o cruzime incredibilă faţă de animale. Acest câine a murit singur şi în chinuri. Ce putem face ca astfel de cazuri să nu se mai petreacă? Tot ce putem noi, de aici, să facem este să boicotăm turismul către această ţară", a declarat, pentru evz.ro, Lucinda Hare, autoare a unei serii cunoscute de cărţi pentru copii.

"Am vrut să ne petrecem vacanţa în România. O prietenă a nostră ne-a povestit că este o ţară frumoasă aşa că am decis să o vedem cu ochii noştri. Din păcate, în ultima vreme, ne-au ajus la urechi tot soiul de ştiri şi mărturii legate de tratamentul animalelelor în România, cum sunt omorâţi câinii în adăposturile locale sau cum sunt bătuţi şi ucişi în cele mai groaznice condiţii. Cruzimea faţă de animale este un fenomen care se poate petrece în orice ţară însă cheia stă în faptul că astfel de evenimente s-ar produce mult mai rar dacă s-ar aplica legea în acest sens, iar pedepsele pentru cei care sunt capabili de aşa ceva să fie aspre. Chiar n-aş putea să merg să mă relaxez în vacanţă într-o ţară în care ştiu că aceia care chinuiesc animalele nu sunt pedepsiţi conform legii. Ba mai mult, este vorba despre o ţară în care uneori chiar autorităţile iau parte la această tortură. Am scris din partea mea şi a familiei mele un email către Biroul de Turism din România exprimându-mi foarte clar motivele pentru care anulez excursia", a declarat Jacqueline Short, pentru evz.ro.


Ambele femei spun că Biroul Român de Turism nu a formulat niciun răspuns la anunţul de boicot pe care l-au făcut.

“În 2011, Parlamentul European a adoptat o declaraţie pe care a trimis-o către Comisia Europeană şi Statele Membre pentru un plan corent de management al câinilor în perimetrul UE. Declaraţia, susţinută de jumătate dintre parlamentari, reprezintă acum poziţia oficială a Parlamentului European cu privire la această problemă. Din 2011 şi până acum am făcut mai multe apeluri către Comisia Europeană să pună presiune pe acele state membre ale UE care nu au un sistem legislativ de protecţie a animalelor, mai ales pentru cele de pe stradă. Din păcate, până la acest moment, Uniunea Europeană nu a impus statelor membre decât reguli legate de transportul animalelor peste graniţă ”, a declarant David Martin, vice-preşedintele grupului Parlamentar European pentru Protecţia şi Conservarea Animalelor.


Fotografia cu câinele legat de copac în Floreşti a fost postată pe Facebook de asociaţia de protejare a animalelor, Arca lui Noe, în 16 mai. "L-am găsit în Floreşti, lângă Someş (capătul străzii Horea, zonă restaurantului Sara) atârnat de un copac, lovit în cap şi lăsat să moară acolo şi a murit! Singur, uitat de oamenii pe care i-a iubit şi în care a crezut cândva. Ştim că acum este într-un loc mai bun, fără oameni, pietre şi curele). Dar rămân ceilalţi, cei faţă de care avem datoria să fim OAMENI şi să îi protejăm. Haideţi să nu fim indiferenţi şi să luăm atitudine! Dacă aveţi orice fel de informaţii cu privire la acest caz va rugăm să ne anunţaţi", au scris pe Facebook reprezentanţii ONG-ului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter