Actualitate

Misterul dispariţiei Ameliei Earhart: O nouă imagine a epavei avionului obţinută cu un sonar

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/31/amelia earhart.jpg" border="0" alt="Sursă foto: www.commons.wikimedia.org" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cercetătorii care încearcă să descifreze misterul dispariţiei aviatoarei Amelia Earhart deasupra Oceanului Pacific, în 1937, au anunţat că o imagine nouă, obţinută cu un sonar în apropiere de o insulă, ar putea reprezenta o parte din epava avionului exploratoarei americane, conform Mediafax.ro.<br /></strong>

"E entuziasmant, e frustrant, iar asta ne înnebuneşte. O imagine făcută cu un sonar ne arată ceva ce ar putea fi avionul Lockheed Electra al Ameliei Earhart. Are mărimea care trebuie, forma care trebuie, se află în locul care trebuie", se afirmă în comunicatul postat de asociaţia TIGHAR (The International Group For Historic Aircraft Recovery) pe site-ul ei.

O nouă expediţie - cea de-a 10-a în ultimii 23 de ani organizată de aceşti pasionaţi de arheologie aeronautică - a filmat în iulie 2012 fundul oceanic din apropiere de Insula Nikumaroro din Arhipelagul Kiribati, în mijlocul Oceanului Pacific, iar imaginile sunt de atunci analizate în cele mai mici detalii.

Ceea ce reprezentanţii TIGHAR denumesc o "anomalie" a fost detectată la adâncimea de 183 de metri şi pare să măsoare ceva mai puţin de 10 metri, în timp ce fuselajul avionului Lockheed Electra pilotat de Amelia Earhart avea o lungime de 11,76 metri.

"Cu cât privim mai mult această anomalie, cu atât lucrurile par să se potrivească. Ar putea fi totuşi doar o structură de corali sau poate o barcă scufundată în acel loc, fără niciun document care să vorbească despre asta sau poate fi o coincidenţă", spun specialiştii.

"Nu vom şti mai multe despre acel loc până nu ne vom întoarce acolo", au adăugat ei, evocând o nouă expediţie, imediat ce vor găsi finanţare.

Pe 2 iulie 1937, Amelia Earhart, în vârstă de 39 de ani, însoţită de navigatorul Fred Noonan, se afla în ultima etapă din tentativa ei de survolare a lumii la bordul unui bimotor Lockheed Electra, încercând să ajungă în California, după ce decolase din Noua Guinee.

Ultimele Stiri
abonare newsletter