Actualitate

Britanicii sărbătoresc 60 de ani de la încoronarea reginei Elisabeta a II-a

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/31/regina elisabeta a 2-a.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Britanicii se pregătesc să sărbătorească, în mod sobru, 60 de ani de la încoronarea reginei Elisabeta a II-a - care a avut loc la mai multe luni de la urcarea ei pe tron -, la un an de la somptuoasele ceremonii ocazionate de jubileul de diamant al suveranei, informează Mediafax.ro. </strong></p>

În vârstă de 87 de ani, cel mai în vârstă monarh din Europa avea doar 25 de ani atunci când decesul subit al tatălui ei, George al VI-lea, a făcut-o regină, pe 6 februarie 1952. Însă, din cauza doliului oficial, Elizabeth a II-a a fost încoronată în mod oficial abia după 16 luni, pe 2 iunie 1953.

 


Ziua de duminică va marca astfel cea de-a 60-a aniversare de la grandioasa ceremonie organizată la catedrala Westminster din Londra, în faţa a peste 8.000 de invitaţi şi de reprezentanţi oficiali din 129 de ţări şi teritorii.

Evenimentul, care a fost televizat, a fost urmărit pe micile ecrane de peste 20 de milioane de persoane. Alte 11 milioane de persoane au ascultat transmisiunea radiofonică a acelei ceremonii.


Suverana britanică a decis de această dată să celebreze ziua de duminică "într-un cadru privat", potrivit palatului Buckingham, cel mai probabil în castelul Windsor.

În schimb, Elizabeth a II-a va asista marţi, la catedrala Westminster, la o slujbă aniversară a încoronării sale, în prezenţa a circa 2.000 de invitaţi.


Nu mai puţin de 20 de membri ai casei regale britanice, inclusiv soţul ei, prinţul Philip, în vârstă de 91 de ani, vor fi alături de regină.

"Vedetele" vor fi fără îndoială prinţul William şi soţia sa Catherine, care se pregătesc pentru venirea pe lume, peste câteva săptămâni, a primului lor copil, viitorul moştenitor al tronului britanic.


Premierul britanic, David Cameron, şi secretarul general al Commonwealth-ului, Kamalesh Sharma, vor citi texte religioase în timpul slujbei din catedrala Westminster, teatru al unor evenimente majore din istoria monarhiei britanice: 38 de încoronări în 900 de ani, funeraliile reginei-mamă şi cele ale prinţesei Diana, dar şi căsătoria cuplului William-Kate în aprilie 2011.

abonare newsletter