Actualitate

50 de milioane de euro CREDIT pentru asfaltarea drumurilor din judeţul Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/29/cj m 2 -bun.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Consilierii judeţeni trebuiau să voteze, luni, un proiect privind contractarea unui credit bancar în valoare de 150.000.000 lei, aproximativ 50 de milioane de euro, bani care urmau să fie folosiţi pentru lucrări de modernizare şi reabilitare a drumurilor din judeţul Cluj. În ultimul moment, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi de către preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, nefiind sigur că are susţinere din partea celorlalţi consilieri.

Consilierii judeţeni ai PDL au declarat că nu sunt de acord cu acest împrumut pentru că judeţul s-ar îndatora foarte mult. „Noi nu suntem de acord să ne împrumutăm pentru a realiza lucrări de întreţinere la drumuri. Este complet anormal. Dacă am recurge la astfel de împrumuturi imense vă daţi seama ce moştenire vom lăsa celor care vor veni după noi la Consiliul Judeţean", a spus consilierul PDL Alexandru Coroian.


În referatul de aprobare privind contractarea creditului bancar se arată că sumele aprobate în bugetul local pe anul 2013 şi prognoza pe următorii trei ani nu acoperă necesarul de fonduri pentru executarea lucrărilor din programul aprobat. “Prin Hotărârea Consiliului Judeţean din luna martie a fost aprobat bugetul local al judeţului pe anul 2013, în valoare de 525.925,12 mii lei, din care, pentru secţiunea de dezvoltare a fost aprobată suma de 284.434,7 mii lei. Din suma aprobată pentru secţiunea de dezvoltare, suma de 14.642 mii lei a fost nominalizată pentru proiectare şi execuţie lucrări de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene din judeţul Cluj. Valoarea lucrărilor rezultată din contractele cadru încheiate în urma finalizării licitaţiilor organizate de Consiliul Judeţean Cluj se cifrează la suma de 349.369 mii lei pentru etapa I-a, care cuprinde o lungime de drumuri judeţene de 423,5 km şi 244.401 mii lei pentru lucrările din etapa a II-a, care cuprinde o lungime de 317,7 km, lucrări cu termene de finalizare în 2015. În anul bugetar 2013, gradul de îndatorare al Consiliului Judeţean Cluj, este de 4,41%, în 2014 este 3,47%, în 2015 este de 1,95%, rezultat din Contractul de împrumut aflat pe rol, încheiat de Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj şi garantat de Consiliul Judeţean, contract care se încheie în iunie 2015. Pentru asigurarea finanţării lucrărilor de investiţii pe drumurile judeţene propunem aprobarea începerii demersurilor necesare pentru contractarea unei finanţări interne rambursabile în valoare de 150.000.000 lei, pe termen de 10 ani, cu o perioadă de graţie”, se arată în referatul de motivare.

“Din bugetul Consiliului Judeţean nu putem face lucrări de modernizare. Până acum s-au tot făcut tot felul de peticiri. Dacă luăm acest credit vom putea face aceste lucrări. Voi reveni în plenul Consiliului Judeţean cu o propunere clară în privinţa valorii împrumutului şi a numărului de ani în care acesta va fi rambursat”, a declarat Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.


Printre drumurile care se află pe lista de modernizare se numără Mănăstireni – Călata Mărgău, Gura Râşca – Someşu Rece, Băişoara - Valea Ierii – Plopi, Cluj - Napoca - Coruş Berind - DN1F, Gherla - Mintiu – Mica, Gherla - Ţaga – Cămăraşu.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter