Actualitate

Terapie gratuită pentru persoanele cu autism din Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/05_mai/28/autism.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Persoanele cu autism din județul Cluj și familiile acestora pot beneficia de asistență de specialitate, gratuită, în cadrul Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism – Cluj de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 49 – 51.

Centrul oferă intervenții personalizate fiecărui beneficiar, în funcție de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare și disponibilitatea sa și a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.


Centrul este deservit de personal specializat  – o echipă  formată din 2 psihologi și 1 logoped, instruiți în lucrul cu persoane cu autism. Aceștia evaluează fiecare caz nou în parte și, împreună cu familia, realizează un plan de intervenție, pe termen mediu sau lung, în funcție de nevoile fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât și de grup. Psihologii de la centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe și oferă consiliere părinților și familiilor persoanelor cu autism.

În acest moment, la Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Cluj, beneficiază de asistență 20 de copii și tineri cu autism, cu vârste cuprinse între 4 și 19 ani.


În autism, terapia este de lungă durată, iar gradul său de eficiență este crescut atunci când afecțiunea este diagnosticată timpuriu (în jurul vârstei de 2 ani) și copilul începe, cât mai din vreme, o formă de intervenție specializată. Din acest motiv, este esențial ca părinții să-și observe foarte bine copilul și să fie atenți la orice comportament neobișnuit al acestuia, încă din primele luni de viață. În cazul în care au suspiciuni, părinții trebuie să i le semnaleze medicului de familie și să solicite un consult de specialitate (neuropsihiatric) pentru copilul lor. Numai medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul de certitudine.

Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Cluj fost înființat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Direcția Protecția Copilului și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter