Actualitate

Nivelul radioactivităţii la centrala nucleară Onagawa a revenit la normal - AIEA

<p>Nivelul radioactivităţii la centrala nucleară Onagawa din Japonia a revenit la normal, după decretarea duminică a stării de urgenţă, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.</p>

"Autorităţile japoneze au informat AIEA că nivelul de radioactivitate în zona centralei nucleare Onagawa a revenit la normal", precizează AIEA, într-un comunicat.

Nivelul crescut de radioactivitate constatat anterior la Onagawa determinase autorităţile să declare stare de urgenţă.


"Primul eşalon al stării de urgenţă, cel mai scăzut, a fost decretat duminică la această centrală, după detectarea unei creşteri a nivelului radioactivităţii la marginea zonei unde se află centrala", continuă agenţia.

"Cercetările efectuate în zonă arată că nu există emisii radioactive în cele trei unităţi ale centralei Onagawa. Ipoteza actuală a autorităţilor japoneze este că nivelul (radioactivităţii) ar fi putut creşte din cauza materiilor radioactive dispersate (în urma exploziei de) la centrala nucleară Fukushima Daiichi", potrivit agenţiei.


O explozie s-a produs sâmbătă în clădirea unde se află reactorul 1 al centralei Fukushima 1.

Directorul general al AIEA, Yukiya Amano, urmează să susţină o conferinţă de presă privind situaţia în centralele japoneze, luni, la Viena, la ora 16.30 GMT (18.30, ora României).

abonare newsletter