Actualitate

Japonia: 1.200 morţi şi pagube de 34 mld $

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/14_ziua/japonia-cutremur.jpg" border="0" alt="japonia cutremur tsunami" title="Peste 12.000 de clădiri au fost distruse, parţial sau total, în urma cutremurului şi a valurilor seismice" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Cutremurul din Japonia a afectat grav activităţile economice din nord-estul ţării, valurile seismice de 10 metri inundând oraşe întregi şi distrugând peste 12.000 de clădiri.</p>

Seismul din Japonia ar putea avea un impact „considerabil” asupra economiei ţării, a avertizat duminică purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Yukio Edano.

Cutremurul cu magnitudinea de 9 grade (conform unei recente revizuiri) şi tsunamiurile care au urmat au devastat coasta Pacifică a regiunii Tohoku (nord-est), care asigură aproximativ 8% din PIB-ul celei de-a treia economii a lumii. Numeroase activităţi din zona de coastă au fost reduse la zero, iar infrastructura a fost distrusă de un val de zece metri, în metropola Sendai. Regiunea Kanto, aflată mai spre sud, care cuprinde megalopolisul Tokyo şi care reprezintă 40% din PIB, a fost de asemenea afectată, situaţia fiind deosebit de dramatică la Iichihara (la est de Tokyo), unde o rafinărie de petrol a companiei Cosmo Oil a ars parţial. Majoritatea infrastructuri şi clădirilor au rezistat însă şocului în această zonă urbană strategică. Chiar şi aşa, conform datelor preliminare date publicităţii de autorităţile japoneze, pagubele produse de cutremurul devastator de vineri ar putea costa companiile de asigurări peste 34 miliarde de dolari.


 

Bilanţ negru



Potrivit autorităţilor japoneze, bilanţul victimelor seismului şi a valului devastator din Japonia a ajuns la 1.217 morţi, alte sute de persoane fiind în continuare dispărute. Bilanţul anterior anunţat de poliţie era de 900 de morţi. Cutremurul, cel mai violent înregistrat în Japonia, a generat valuri seismice care au depăşit în unele zone 10 metri, inundând oraşe întregi şi distrugând total sau parţial peste 12.250 de clădiri.

Ministerul român de Externe precizează că ambasada României la Tokyo este în permanentă legătură cu autorităţile locale şi centrale nipone, pentru primirea de informaţii privind cetăţenii români, dar că până ieri nu primise „semnalări” că printre victimele cutremurului ar fi şi români. Totuşi, cei care au rude sau prieteni în Japonia pot căuta informaţii despre aceştia şi pe un nou site lansat de Google. Serviciul Google Person Finder permite contactarea sau oferirea de informaţii despre persoanele dispărute din Japonia.


 

Reactoarele nucleare, sub control



Între timp, autorităţile nipone au decretat starea de urgenţă la a doua centrală nucleară afectată de cutremurul de vineri, după înregistrarea unui nivel ridicat de radioactivitate, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). „Autorităţile japoneze au informat AIEA că este stare de urgenţă la centrala nucleară de la Onagawa. Totuşi, conform autorităţilor nipone, cele trei reactoare nucleare de la Onagawa sunt sub control”, au declarat reprezentanţii AIEA. Conform reglementărilor nipone, „alerta a fost declanşată din cauza nivelului ridicat de radioactivitate, care depăşeşte limitele normale în zona centralei. Autorităţile încearcă să afle care este sursa radiaţiilor”, explică AIEA. Aproximativ 590.000 de persoane au fost evacuate în decurs de trei zile în Japonia.

abonare newsletter