Actualitate

Parcurile fotovoltaice, noul trend în producerea de energie în Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/19/fotovoltaic.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Comunele Chinteni şi Floreşti vor avea fiecare câte două parcuri fotovoltaice. Cele din Chinteni sunt în fază de proiectare, iar pentru cele din Floreşti, vineri se va vota concesionarea terenurilor. Valoarea investiţiei pentru fiecare din cele două parcuri fotovoltaice din Chinteni este de 20 milioane lei.

Investiţiile în sisteme de producere de energie verde prin panouri solare prind teren în judeţul Cluj. Autorităţile locale şi judeţene au înţeles că pot face economii serioase la buget dacă vor dispune de parcuri fotovoltaice cu ajutorul cărora să producă energie electrică pentru instituţiile din subordine sau pentru iluminatul public astfel că au devenit interesate de construirea acestor sisteme de producere de energie.


Primele parcuri fotovoltaice din judeţul Cluj vor fi realizate în comunele Chinteni şi Floreşti. În Chinteni vor fi construite două parcuri fotovoltaice, unul realizat de autorităţile locale în asociere cu un investitor străin, iar celălalt în asociere cu Consiliul Judeţean Cluj. Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni a declarat că cele două parcuri fotovoltaice sunt acum în faza de proiectare şi fiecare dintre ele vor ocupa 10 hectare. În ceea ce priveşte investiţia realizată în asociere cu partenerul străin, până la această dată au avut loc deja discuţii cu compania respectivă şi în funcţie de durata demersurilor pentru realizarea documentaţiei, lucrările ar putea începe chiar în această vară.

Vor scădea costurile la facturile la energie

Al doilea parc fotovoltaic din Chinteni este realizat de autorităţile locale din comună în parteneriat cu Consiliul Judeţean. Cornelia Trif, purtătorul de cuvânt al forului judeţean declară că în acest moment se lucrează la studiul de însorire, adică stabilirea parcelei de teren care este cea mai potrivită pentru producerea de energie electrică datorită poziţionării faţă de soare.


Valoarea investiţiei, estimată la 5 milioane euro va fi suportată din bugetul Consiliului Judeţean, iar scopul realizării acestui parc este reducerea costurilor la facturile de energie electrică ale instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean. Costurile sunt estimate la 4 milioane euro anual.

Interes mare pentru parcuri fotovoltaice în Floreşti

Floreşti este o altă comună interesată să atragă investitori pentru realizarea de parcuri fotovoltaice. Astfel, în şedinţa de Consiliu Local de vineri, se vor vota două proiecte de hotărâre privind concesionarea unui teren de 22 de hectare în Luna de Sus şi unul de 17,5 hectare tot în Luna de Sus pentru parcuri fotovoltaice. Cele două terenuri au o expunere sudică astfel că se pretează pentru producerea de energie solară.


Horea Şulea, primarul comunei Floreşti afirmă că în ultimele opt luni s-au perindat foarte mulţi ofertanţi interesaţi să investească în parcurile fotovoltaice, dar deocamdată nici unul nu a venit cu o ofertă concretă.

După ce vor fi puse în funcţiune cele două parcuri, autorităţile locale vor face economii de 1 milion lei din bugetul local la plata facturilor de energie electrică. Primarul speră ca banii economisiţi să fie utilizaţi pentru alte investiţii, precum asfaltarea străzilor.


Parc fotovoltaic cu „scântei” în Lomb

Primăria Cluj-Napoca avea în plan să realizeze, în parteneriat cu Polus Real Estate, un parc fotovoltaic pe un teren de 190 de hectare în Lomb, în locul cartierului de locuinţe Tineretului. Decizia de reconversie a proiectului din cartier rezidenţial în parc fotovoltaic a fost luată în anul 2010, însă în momentul de faţă proiectul nu poate fi realizat din cauza unor dispute juridice între acţionarii Polus Real Estate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter