Actualitate

Bebeluşii care se nasc cu malformaţii cardiace, sortiţi pieirii

<p><strong><img src="documente/stories/2013/03_martie/07/04bebelusincubator.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Un număr foarte mare de copii care se nasc în România cu malformaţii cardiace sunt sortiţi pieirii din cauza lipsei fondurilor pentru operaţii, dar şi a numărului mic de spitale în care se pot face astfel de operaţii.</strong></p>

În fiecare an, în România se nasc aproximativ 2.000 de copii cu malformaţii la inimă, dar, din nefericire, doar 200 de cazuri sunt rezolvate în ţară, iar pentru 40-50 se găsesc cu greu bani pentru tratament în străinătate. Restul nou-născuţilor sunt sortiţi mortalităţii infantile. Declaraţia aparţine ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăeascu care a recunoscut situaţia dezastruoasă din ţară în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. „În România, se nasc anual circa 2.000 de copii cu probleme cardiace şi care ar avea nevoie de intervenţii chirurgicale pe inimă. Din păcate, România nu poate să rezolve decât circa 200 de cazuri, şi acelea la Târgu Mureş, în majoritate, 99%. Pentru circa 40-50 de cazuri, cu chiu, cu vai, mai găsim nişte bani şi la noi, şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, să îi trimitem în spitale din străinătate, astfel că unii dintre ei au o şansă mare să se facă bine. Dar diferenţa de copii nu mai are nicio şansă. Aceştia sunt sortiţi mortalităţii infantile”, a spus Nicolăescu, citat de Mediafax.

Intervenţii pe inima bebeluşilor şi la Cluj

Bebeluşii care se nasc cu malformaţii cardiace sunt operaţi şi la Institutul Inimii Cluj-Napoca. Medicii de aici efectuează aproximativ 200 de operaţii în fiecare an, însă numărul cererilor este mult mai mare. Din motive financiare sunt nevoiţi să se limiteze la un anumit număr de operaţii anual.


Ministerul promite să aibă grijă de mame şi copii

În acest context, ministrul Sănătăţii a admis că statul român mai are încă paşi de făcut pentru protejarea nou-născuţilor şi a femeilor gravide, astfel încât să scadă mortalitatea infantilă. Eugen Nicolăescu a anunţat că Ministerul Sănătăţii se află în stadiul de reformare a programelor naţionale de sănătate. Se doreşte ca, până luna viitoare, să fie elaborate programe coerente în care la finalul intervenţiilor să se poată evalua rezultate concrete, ceea ce nu s-a reuşit până în prezent. În opinia ministrului, anumite programe trebuie să aibă întâietate, iar cele care vizează copilul si mama trebuie să fie printre acestea.

Un copil cu vârsta sub un an moare la fiecare cinci ore

Potrivit datelor organizaţiei Salvaţi Copiii România, un copil cu vârsta mai mică de un an moare la fiecare cinci ore. România pierde anual 1.900 de copii mai mici de un an. Pentru reducerea mortalităţii infantile în ţara noastră, Salvaţi Copiii România derulează Campania „Bun venit pe lume” prin care oricine poate dona bani pentru dotarea cu echipamente medicale a 15 maternităţi din ţară, printre care şi Cluj-Napoca.
În 2012, campania pentru reducerea mortalităţii infantile „Bun venit pe lume” a reuşit să strângă, prin generozitatea persoanelor fizice şi a companiilor, 1.090.000 de lei.
Suntem primii în UE la mortalitate infantilă


Conform reprezentanţilor Salvaţi Copiii, România se menţine pe primul loc în UE la mortalitate infantilă, cu o rată de decese de 9.4 la 1.000 de copii născuţi vii în 2011. În judeţul Cluj, rata mortalităţii infantile era, în 2011, de 5.4 decese la 1.000 de născuţi vii.

O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter