Actualitate

Gaddafi ar renunta la putere în anumite condiţii

<p>Liderul libian Muammar Gaddafi ar fi prezentat o propunere Consiliului Naţional condus de rebeli, potrivit căreia el va accepta să renunţe la putere şi să părăsească Libia, cu condiţia să primească imunitate în justiţie şi o sumă mare de bani, relatează Daily Mail în ediţia electronică de luni.</p> <p />

Potrivit postului arab de televiziune al-Jazeera, Gaddafi ar fi propus Consiliului să accepte o perioadă de tranziţie care să îi pregătească plecarea. Dar Consiliul interimar al rebelilor, având sediul la Benghazi, în estul ţării, ar fi respins oferta, deoarece o astfel de ieşire "onorabilă" ar reprezenta o jignire la adresa victimelor lui Gaddafi.

Liderul libian l-ar fi trimis pe Jadallah Azzouz Talhi, un fost prim-ministru, să stabilească o întrevedere cu rebelii pentru a încheia un acord scris. Potrivit ofertei, Gaddafi urma să predea puterea unui comitet format de Congresul General al Poporului.


O sursă apropiată de Consiliu a afirmat că o formulă propusă ar fi fost ca Muammar Gaddafi "să predea puterea preşedintelui Parlamentului şi să părăsească ţara cu o anumită sumă de bani". "Mi s-a spus că problema banilor este un obstacol serios din punctul de vedere al Consiliului Naţional", a precizat sursa.

Însă un membru al serviciului de presă din cadrul Consiliului, Essam Gheriani, a menţionat că, "din informaţiile pe care le deţine, nu a fost înaintată Consiliului nicio astfel de ofertă". De asemenea, unul dintre oficialii forţelor rebele, Ahmed Jabreel, a declarat: "Am spus tot timpul că orice negociere trebuie să aibă loc pornind de la faptul că Gaddafi va renunţa la putere. Nu poate exista niciun compromis"


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter