Actualitate

„Biblionet” are trecere la turdeni

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/01_ziua/biblionet-turda.jpg" border="0" alt="biblionet turda" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Lansat la Turda în luna noiembrie a anului trecut, programul „Biblionet” este utilizat de tot mai multe persoane.</p> <p>Turda a fost prima localitate din judeţul Cluj unde s-a implementat programul „Biblionet”.</p> <p>Prin intermediul acesti program se oferă o nouă modalitate de acces la informaţia dorită, prin punerea la dispoziţia doritorilor a unui serviciu gratuit de acces la calculatoare cu internet. Acest serviciu este rezultatul implementării programului „The Global Libraries Initiative”, finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates, reprezentată în România de organizaţia internaţională non-profit IREX, care oferă îndrumare şi programe inovatoare destinate să contribuie la creşterea calităţii în educaţie.</p>

De la cursuri de formare la crearea de conturi

În cele trei luni de la implementarea proiectului, programul a fost accesat de aproape 500 de persoane. Astfel, în luna noiembrie s-au înregistrat 273 de utilizatori, fiind organizate 23 de sesiuni de formare la care au participat 47 de persoane, în cursul cărora acestea au învăţat detalii despre navigarea pe internet, utilizarea calculatorului, crearea unei adrese de mail, căutarea de date, crearea de conturi pe diverse site-uri, crearea CV-urilor, utilizarea laptop-ului, descărcarea fotografiilor de pe CD-uri etc.

Nicolina Halgaş, responsabilul Bibliotecii Muncipale Teodor Murăşanu, spune că în decembrie „Biblionet” a fost accesat de 218 utilizatori, organizându-se nouă sesiuni de formare, la care au participat 18 utilizatori.


“De la începutul anului 2011 sala este foarte solicitată şi pentru activităţi cu grupuri mai mari (clase copii) care vin pentru lecţii interactive, iniţiere în navigarea pe internet, jocuri educative, vizite muzee virtuale sau vizionare CD-uri/DVd-uri cu teme educative” explică Halgaş.

Investiţie de 15.000 de dolari

Programul „Biblionet - lumea în biblioteca mea” are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates pentru o perioadă de cinci ani şi are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice în România. La Turda investiţia s-a ridicat la 15.000 de dolari, din care 6.000 de doalri a costat dotarea tehnică, restul de 9.000 de doalri reprezentând licenţele.

abonare newsletter