Actualitate

Un site a adunat 1 milion de dolari pentru un muzeu dedicat lui Tesla

<p /><strong><img src="documente/stories/29muzeunikolatesla 2.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Site-ul TheOatmeal.com a reuşit să strângă mai bine de 1 milion de dolari pentru a cumpăra ultimul laborator al inventatorului Nikola Tesla. </strong>

Matthew Inman, creatorul The Oatmeal, un site de comicsuri ce adună lunar 4 milioane de vizitatori unici, a pornit o amplă campanie de strângere de fonduri pentru a proteja pentru totdeauna, ca sit istoric, Wardenclyffe, locaţia ultimului laborator din New York al lui Nikola Tesla, inventator, inginer mecanic şi electrician, considerat un fizician de geniu.

Cum să pui de un muzeu Tesla

Strângerea de fonduri a fost pornită iniţial pentru a aduna jumătate din cele 1,7 milioane de dolari necesare pentru Centrul de Ştiinţă Tesla, o asociaţie non-profit. Aceasta plănuia să cumpere terenul unde se află laboratorul lui Tesla pentru a construi în viitor un muzeu dedicat fizicianului. Cealaltă jumătate din sumă urma să fie donată de statul New York. Intenţia asociaţiei este în primul rând de a salva laboratorul, întrucât The Afga Corp, firma care actualmente deţine terenul, ar avea o ofertă din partea unei alte firme care doreşte să demoleze ce a rămas din laborator pentru a construi acolo un spaţiu comercial.
Având doar 6 săptămâni la dispoziţie pentru a strânge uriaşa sumă, The Oatmeal a iniţiat o întreagă operaţiune de strângere de fonduri însoţită şi de o serie de comics în buna tradiţie a site-ului, comicsuri ce explicau miza campaniei. Astfel, Matthew Inman invita General Electric, Google ori Tesla Motors, ba, mai mult sau mai puţin serios, până şi pe actorul Christian Bale, să doneze pentru viitorul muzeu Tesla.

1,1 milioane de dolari în 9 zile

Campania lui Inman a avut un succes neaşteptat. În doar 9 zile, The Oatmeal a strâns mai bine de 1 milion de dolari pentru a cumpăra laboratorul lui Tesla, sumă care, adunată cu cei 850 de mii de dolari promişi de statul New York, ajunge la mai bine de 1,9 milioane de dolari. Conform site-ului TheOatmeal.com, campania ajunsese la un moment dat să strângă aproximativ 27.000 de dolari pe oră, reuşind să blocheze în numeroase rânduri site-ul Indiegogo.com, cel care găzduieşte online strângerea de fonduri.
Chiar dacă ţinta iniţială a fost atinsă, Inman anunţă că doreşte să lase campania să îşi ruleze toate cele 45 de zile disponibile. Fiecare ban în plus va fi investit în restaurarea proprietăţii şi transformarea treptată a acesteia într-un muzeu demn de moştenirea lăsată de Nikola Tesla în lume.
La închiderea ediţiei, site-ul Indiegogo.com bifa 1.146.300 adunaţi pentru laboratorul lui Tesla. Mai sunt 32 de zile dedicate strângerii de fonduri. Pentru donaţii/detalii, consultaţi www.indiegogo.com/teslamuseum.

Ultimele Stiri
abonare newsletter