Actualitate

Cum poate fi prevenită îmbolnăvirea cu hepatită

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/07_iulie/30/04-hepatita_c.jpg" border="0" align="right" />Transmiterea diferitelor tipuri de hepatită poate fi evitată prin vaccinare, respectarea igienei, evitarea contactelor sexuale neprotejate, dar şi prin evitarea unor manevre medicale care pot duce la infecţii.</strong>

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei a fost marcată la sfârşitul acestei săptămâni, la Cluj-Napoca, printr-o acţiune organizată în Piaţa Unirii, de filiala Cluj a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Rolul acţiunii a fost acela de a atrage atenţia populaţiei asupra pericolelor pe care le reprezintă tipurile de hepatită. „Una din zece persoane este infectată cu virusul hepatitei. Hepatita A nu determină o infecţie cronică asupra ficatului, în schimb, hepatitele B şi C sunt responsabile de ciroză şi de cancer. 80% din hepatitele C se cronicizează şi degenerează în cancer de ficat. Multe dintre persoanele cu hepatită nu au, un timp, simptomele bolii, adică îngălbenirea pielii, oboseala frecventă, febră, lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături şi dureri abdominale. Hepatitele B şi C sunt confirmate de analizele de sânge. Sunt bolnavi de hepatită virală B acută care nu se vindecă, devin purtători ai virusului hepatic B şi dezvoltă hepatita virală B cronică”, a afirmat Stelian Mărginean, preşedintele APAH Cluj, citat de Agerpres.

Vaccinarea şi igiena, două reguli pentru a ocoli hepatita

Sociologul Ştefan Petrea, din cadrul DSP Cluj a subliniat că mare parte din hepatite pot fi evitate dacă sunt respectate unele măsuri. „Dacă în urmă cu 50 de ani era cunoscut un singur tip de hepatită, la ora actuală sunt tipurile A, B, C, D şi F. Modalitatea de transmitere este, în bună măsură, evitabilă. Hepatitele B şi C pot fi prevenite prin vaccinare, respectarea igienei, spălatul pe mâini ori de câte ori este nevoie, evitarea contactelor sexuale neprotejate, dar şi prin evitarea unor manevre medicale care pot duce la infecţii, precum folosirea de mai multe ori a acelor şi seringilor de unică folosinţă, şi prin evitarea unor manevre stomatologice în condiţii de nesterilitate a instrumentarului. Din păcate, şi în prezent sunt cazuri de infectare cu hepatită din cauza operaţiunilor cu instrumentar dentar nesterilizat”, a explicat Ştefan Petrea.
În judeţul Cluj, numărul cazurilor noi de hepatită virală a fost în anul 2010 de 218, iar în 2011, de 69.

abonare newsletter