Actualitate

Apa murdară din ştranduri, risc de hepatită şi dizenterie

<p><img src="documente/stories/02- stranduri_mr 05.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Nouă ştranduri din judeţ din care trei din Cluj-Napoca sunt autorizate sanitar anul acesta şi sunt sigure pentru îmbăiere.</p>

Persoanele care se îmbăiază în locuri care nu sunt suficient de curate riscă să facă boli precum hepatita A, dizenterie, febră tifoidă, erupţii alergice pe piele, bronşite sau conjunctivite.

Medicii clujeni atenţionează populaţia asupra bolilor care pot fi luate în urma îmbăierii în ştranduri care nu sunt suficiente de curate sau în locuri neautorizate sanitar. Astfel, apa care conţine microorganisme care provin de la oameni şi animale bolnave poate cauza diverse boli infecţioase. Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj afirmă că agenţii patogeni prezenţi în apele utilizate pentru îmbăiere, dar care sunt netratate şi nesupravegheate microbiologic sunt responsabili de infecţii localizate cel mai frecvent la nivelul ochilor, urechilor, cavităţii nazale, căilor respiratorii superioare, aparatului digestiv şi pielii. Bolile cele mai frecvente sunt conjunctivitele, keratoconjunctivitele, otitele, anginele, rinitele, sinuzitele, abcesele orbitare şi suborbitare, bronşitele, hepatita A, dizenteria, febra tifoidă si paratifoidă, leptospiroza, boli diareice, erupţii alergice, infecţii superficiale ale părului şi unghiilor.

 


Risc de înec şi alte accidente

Pe lângă îmbolnăvirea cu diverse afecţiuni infecţioase, medicii subliniază că există şi riscul de înec pentru cei care se îmbăiază în locuri neautorizate, precum râuri sau lacuri. În plus, pot avea loc şi alte accidente precum fracturi, entorse, luxaţii cauzate de cădere sau alunecare sau răniri prin tăiere, lovire şi înţepare.

„La apariţia acestor accidente pot contribui o seamă de factori favorizanţi precum nesiguranţa în înot, consumul de alcool, temperatura apei şi vizibilitatea în apă”, a precizat Dorina Duma.

Potrivit conducerii DSP Cluj, din constatările fiecărui an, multe persoane aleg să utilizeze ape neautorizate, unde accesul este gratuit, dar unde nu există nicio garanţie a protecţiei faţă de agenţii patogeni, de multe ori aflându-se „munţi” de gunoaie în apropiere.

Doi copii s-au înecat în luna iunie

Vă reamintim că în luna iunie, doi copii din judeţul Cluj, unul din Bonţida şi unul din Câmpia Turzii, au murit înecaţi în Someş, respectiv Arieş. Ambele cazuri au avut loc în acelaşi sfârşit de săptămână.

„Este recomandat, îndeosebi în perioadele mai calde de vară, să se țină sub atentă observație, de către adulți, copiii și adolescenții, care pot să fie tentați de a se scălda în râurile sau lacurile din apropiere. Pentru vârsta lor este mai ușor de neglijat pericolul care îl pot reprezenta aceste locuri, drept pentru care este necesar a fi îndrumați corect, de către părinți, despre modul în care se pot proteja”, au declarat atunci reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj.


Care sunt cele nouă locaţii autorizate pentru îmbăiere?

Conform conducerii DSP Cluj, pentru acest sezon estival, în judeţ există 10 locaţii autorizate sanitar pentru îmbăiere:

• Complexul de Nataţie Politehnica Cluj-Napoca
• Ştrandul Sport Complex Transilvan Cluj-Napoca
• Baza de Agrement Sun Cluj-Napoca
• Centrul de Agrement Aqua Park Floreşti
• Ştrand Pelicanul Turda
• Complexul Balnear Băi Sărate Turda
• Ştrandul La Broscuţa Câmpia Turzii
• Complexul Balnear Băi Sărate Cojocna
• Parcul Balnear Toroc Dej

Ultimele Stiri
abonare newsletter