Actualitate

Zero şanse de angajare pentru medici

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/22_ziua/targ-de-joburi-cariere.jpg" border="0" alt="Târg de joburi" title="După şase ani de facultate şi alţi câţiva de rezidenţiat şi specializare, medicii descoperă că nu-şi găsesc de lucru" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Persoanele care doresc un job în domeniul sanitar au şanse zero să se angajeze într-o clinică sau cabinet din judeţ, fiindcă pentru medici şi asistente nu este disponibil niciun post.</p> <p>Medicii, asistentele medicale şi stomatologii au şanse foarte reduse să îşi găsească un loc de muncă prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).</p> <p>În această săptămână, cei care îşi caută un loc de muncă au la dispoziţie doar 267 de posturi în judeţul Cluj, cele mai multe fiind pentru cei cu studii medii.</p>

Persoanele care doresc un job în domeniul sanitar au şanse zero să se angajeze într-o clinică sau cabinet din judeţ, în condiţiile în care pentru medici şi asistente medicale nu este disponibil niciun post. Doar pentru stomatologi sunt puse la bătaie trei locuri de muncă.

La nivel naţional, sunt înregistrate în această săptămână 7.687 locuri de muncă, pentru persoanele cu studii superioare fiind oferite 479 locuri de muncă, iar pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 7.208 locuri de muncă.


Medicii aleg străinătatea

În acest context, cadrele medicale continuă să plece la muncă în străinătate, cea mai bună dovadă fiind numărul tot mai mare de medici care solicită certificate profesionale pentru a munci în străinătate. Astfel, anul trecut peste 400 de medici din Cluj au solicitat aceste certificate Colegiului Medicilor Cluj, numărul solicitărilor fiind aproape dublu faţă de anul 2009.

În plus, deficitul de cadre medicale din spitale continuă, cu toate că Ministerul Sănătăţii a deblocat peste 2.300 posturi în toată ţara. După cum monitorul a mai semnalat, în judeţul Cluj, la spitalele din oraşele mici, concurenţa a fost sub aşteptări, prezentându-se puţini concurenţi pentru posturile scoase la concurs.


Un nou târg pentru medici, în martie

În schimb, târgurile de locuri de muncă în străinătate organizate de cel puţin două ori pe an în Cluj-Napoca atrag de fiecare dată sute de aplicanţi. La cel mai recent târg din Cluj s-au prezentat peste 1.000 de candidaţi, iar următorul eveniment de acest gen va fi organizat la începutul lunii martie.

Târgul va fi destinat medicilor, asistentelor şi farmaciştilor şi va avea oferte de locuri de muncă în zece centre universitare din Europa.

abonare newsletter