Actualitate

Contractele colective de muncă, valabile

<p>„Legea contractelor colective de muncă rămâne în vigoare, nu este abrogată prin Codul Muncii, problema contractelor de muncă urmând să fie reglementată prin lege specială”, a declarat ieri premierul Emil Boc.</p> <p>El a precizat că a acceptat propunerea UNPR în privinţa contractelor colective de muncă, astfel încât acestea să fie reglementate prin lege specială. Boc a mai explicat că dialogul social la toate nivelele va continua şi că, de asemenea, se va ţine cont şi de amendamentele parlamentarilor.</p> <p>Pe de altă parte, Boc a anunţat ieri că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe Codul Muncii. Precizăm că în varianta propusă iniţial de Guvern se prevedea ca legea Contractelor Colective de Muncă să fie abrogată prin noul Cod al Muncii.</p>

Astfel, perioada de probă va fi de maxim 90 de zile calendaristice, atât pentru funcţiile de execuţie cât şi pentru cele de conducere. De asemenea, pentru acelaşi post, un angajator poate avea în probă mai multe persoane. Pe de altă parte, potrivit noilor prevederi, contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni. Sindicatele au spus în repetate rânduri că nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de muncă din noul Cod al Muncii.

Liderii Opoziţei au declarat şi ei, în cursul săptămânii trecute, că noul Cod al muncii desfiinţează contractul colectiv de muncă. Şi unii membri ai partidelor din Coaliţie au declarat că nu sunt de acord cu modificările propuse în Codul muncii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter