Actualitate

Zi dedicată filosofului Hannah Arendt

<p>Joi este ziua dedicată filosofului Hannah Arendt, iar cu această ocazie vor avea loc proiecţii de film, discuţii şi o expoziţie, care vor oferi publicului clujean o perspectivă nouă asupra vieţii şi gândirii acestei femei deosebite.</p> <p>Centrul Cultural German prezintă, în colaborare cu Institutul Goethe din Bucureşti şi Facultatea de Filosofie, o serie de evenimente urmărind viaţa şi opera filosofului Hannah Arendt, considerată cea mai mare gânditoare germană a secolului XX. Astfel, în incinta Galeriei Casa Matei va avea loc în această joi, de la ora 11, vernisajul “Hannah Arendt - Încrederea în om”. Expoziţa analizează, cu comentarii în limba română şi germană, cu numeroase fotografii, scrisori şi ediţii princes, urmele vieţii lui Hannah Arendt. Curatorul expoziţei, Dittrich Lutz din Berlin, va prezenta în cadrul vernisajului conceptul colectării acestor materiale. Expoziţia concepută de Literaturhaus Berlin şi finanţată de Goethe-Institut şi Fundaţia Culturală Federală a înregistrat deja un mare succes în Bucureşti.</p>

Vernisajul va fi urmat de o discuţie despre influenţa avută de marea gânditoare asupra politicii de astăzi, la care vor participa studenţii Facultăţii de Filosofie. De la ora 15, publicul este invitat să participe la Colocviul Facultăţii de Filosofie în cadrul căruia experţii operei lui Hannah Arendt, alături de prof. Trawny de la Universitatea din Wuppertal, vor discuta despre scrierile lui Hannah Arendt, din perspective diferite.

În închierea zilei dedicate lui Hannah Arendt, Centrul Cultural German va prezenta filmul documentar “Un specialist”, care are ca temă procesul de la Ierusalim al criminalului nazist Adolf Eichmann, descris foarte sugestiv de Arendt în raportul ei, regizorul filmului fiind inspirat de această lectură.


Evenimentele de la Galeria Casei Matei au intrarea liberă, iar expoziţia poate fi vizitată până pe data de 8 martie.

abonare newsletter