Actualitate

Hramul Mitropoliei Clujului, de Buna Vestire

<p />Sărbătoarea Bunei Vestiri din 25 martie este și ziua care marchează simbolic nașterea Mitropoliei Clujului, prin întronizarea, la 25 martie 2006, a vrednicului de pomenire Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu, ca primul ei Mitropolit.

La numai 5 ani de la acel moment istoric, Înaltpreasfințitul Andrei a fost întronizat ca al doilea mitropolit al Clujului, fapt care a făcut din sărbătoarea Bunei Vestiri, un hram al Mitropoliei Clujului.

În acest an, Sărbătoarea Mitropoliei va fi marcată printr-o serie de evenimente culturale și religioase, care vin să confirme calitatea de metropolă ortodoxă pe care o are Clujului atât în Transilvania cât și pe harta ortodoxiei Românești. La acest eveniment va participa și Mitropolitul Panteleimon al Veriei care va aduce la Cluj, spre închinarea credincioșilor, un fragment din Sfânta Cruce. Delegația greacă se va afla în Mitropolia Clujului de vineri, 23 martie, până luni, 27 martie, perioadă în care Sfânta Cruce va fi expusă într-un baldachin special amenajat pe platoul din fața Catedralei, putând fi sărutată de închinători oricând în acest interval.

Punctul central al sărbătorii va fi duminică, 25 martie 2012, când în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca un sobor de 5 arhierei și peste 20 de preoți va săvârși Sfânta Liturghie, după care va urma o procesiune spre Calea Turzii până la locul în care va fi construit Centrul Misionar „Sfântul Apostol Andrei”, unde va fi pusă și piatra de temelie a viitorului complex.

Ultimele Stiri
abonare newsletter