Actualitate

Memorialul Bartolomeu Valeriu Anania la Râmnicu Vâlcea, la a doua ediție

<p /><img src="documente/stories/2012/03_martie/16/parintele-bartolomeu.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />În Arhiepiscopia Râmnicului se vor desfăşura în perioada 15-20 martie mai multe manifestări comemorative, prilejuite de împlinirea, la 18 martie, a 91 de ani  de la naşterea vrednicului întru pomenire mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania.

Primăria comunei natale, Glăvile, judeţul Vâlcea, alături de Biblioteca şi Şcoala Generală 'Bartolomeu Valeriu Anania' au deschis joi, 15 martie, seria manifestărilor culturale şi religioase, intitulate 'Memorialul Bartolomeu Valeriu Anania', la biserica parohială, unde a fost săvârşită o slujbă de pomenire, iar apoi la bibliotecă, unde a avut loc un cenaclu şi o expoziţie literar-artistică, denumită 'Icoana patriei vâlcene în creaţia lui Valeriu Anania'.     Manifestările vor continua vineri, 16 martie, la Schitul Ostrov din Călimăneşti, unde va fi săvârşită o slujbă de pomenire, şi la Biblioteca 'A. E. Baconsky' din Călimăneşti, cu evocări şi prezentări de carte.

De asemenea, luni, 19 martie, de la ora 17:30, la Biblioteca Judeţeană 'Antim Ivireanul' din Râmnicu Vâlcea se va desfăşura reuniunea cultural-artistică pe tema 'Valeriu Anania în Cerurile Oltului': proiecţie de film documentar, evocări, lansare de carte, cântări psaltice. A doua zi, la ora 16:00, se va inaugura Scuarul 'Bartolomeu Valeriu Anania'. Manifestările se vor încheia în Sala 'Antim Ivireanul' a Centrului eparhial al Râmnicului, cu o reuniune cultural-duhovnicească, la care vor participa şi personalităţi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Memorialul 'Bartolomeu Valeriu Anania' se află la ediţia a II-a și își propune să cultive memoria ierarhului și omului de litere, care, prin activitatea și biografia sa a marcat atât lumea vîlceană, ca patrie de obârșie, cât și pe cea transilvăneană prin rădăcinile părinților, dar mai ales prin misiunea sa.

Mitropolitul Bartolomeu Anania a trecut la cele veşnice la 31 ianuarie 2011. A fost unul dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Române arhicunoscut atât în mediile bisericeşti, cât şi în cele culturale, misiunea sa întinzându-se în sfera duhovnicească, administrativ-bisericească, dar şi în cea culturală. Şi-a păstorit cu responsabilitate credincioşii care i-au fost încredinţaţi, a contribuit la îmbogăţirea tezaurului documentar necesar pentru pastoraţia preoţilor şi pentru formarea teologilor şi a scris cu o deosebită dragoste memorialistică, dramaturgie, poezie, proză şi eseuri.

abonare newsletter