Actualitate

Bolnavii cronici vor putea să ia reţete şi fără programare

<p>Conducerea Ministerului Sănătăţii a anunţat că bolnavii cronici vor beneficia de reţete compensate în cabinetele medicilor de familie, chiar dacă solicită documentele medicale în afara orelor de programare.</p>

În momentul de faţă, pacienţii cu boli cronice nu primesc reţete compensate dacă nu se prezintă la medicul de familie la data programată sau dacă refuză programarea din diferite motive. Pentru a modifica această măsură, a fost lansat în dezbatere publică un ordin referitor la modificarea şi completarea unui alt ordin care face referire la normele de aplicare ale Contractului-cadru pentru acordarea asistenţei medicale pe anul 2012. Măsura va fi aplicată după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

„Până în prezent, pacienţii cronici care nu reuşeau să se prezinte în cabinetul medicului de familie la data programată şi care refuzau reprogramarea din diverse raţiuni erau nevoiţi să plătească contravaloarea serviciilor medicale şi nu puteau beneficia de prescripţii medicale în regim compensate”, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că a solicitat reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să modifice această prevedere, astfel încât pacienţii cronici să poată beneficia de medicamente compensate chiar în lipsa unei programări. Potrivit conducerii Ministerului Sănătăţii, se poartă discuţii şi pentru creşterea valorii punctului per capita la medicii de familie, în limitele bugetare.


 

abonare newsletter