Actualitate

Comuna Sâncraiu din județul Cluj ar putea deveni stațiune turistică. Lista localităților atestate ca stațiuni turistice de interes național sau local.

Comuna clujeană Sâncraiu va deveni stațiune turistică de interes local. Alte 13 localități din mai multe zone ale țării vor fi atestate ca stațiuni turistice.

Comuna clujeană Sâncraiu ar putea deveni stațiune turistică de interes local/Foto: sancraiu.ro Comuna clujeană Sâncraiu ar putea deveni stațiune turistică de interes local/Foto: sancraiu.ro

 

 


Guvernul se reuneşte vineri în şedinţă, pe ordinea de zi aflându-se, printre altele, un proiect pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional şi local.

 


Vineri ar putea fi aprobată atestarea ca staţiune turistică de interes naţional a Zonei turistice a municipiului Baia Mare, judeţul Maramureş. 

Totodată, 14 localităţi sau părţi din localităţi din judeţele Harghita, Maramureş, Argeş, Bihor, Cluj, Covasna, Hunedoara, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea ar urma să fie atestate ca staţiuni turistice de interes local. Hotărârea mai prevede şi modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.


Comuna Sâncraiu va deveni stațiune turistică

Comuna Sâncraiu se află situată în partea de vest a județului Cluj, Transilvania, în imediata apropiere a orașului Huedin. În proximitatea comunei se situează drumul european E60, respectiv drumul național DN1R, Huedin-Albac.

Comuna are în componență localitățile Sâncraiu-centru de comună, satele aparținătoare: Brăișoru, Alunișu și Horlacea și face parte din regiunea cunoscută sub denumirea de „Țara Călatei”.


Prima atestare scrisă a localității Sâncraiu datează din anul 1288, localitatea fiind prezentată ca reședința familiei Mikola, familie nobilă din Mănăstireni. În aceea vreme localitatea a fost formată din două localități, Zam și Sâncraiu, și acestea nu se aflau pe teritoriul actual al satului. Ulterior, cele două localități s-au unit, formând actuala localitate, însă localnicii păstrează denumirea și în ziua de azi, cele două părți ale localității fiind denumite Zam și Sâncraiu.

CITEȘTE ȘI: 
Povestea cetăților și castelelor din județul Cluj, unde timpul dansează într-o eternitate magică

„Localitatea Sâncraiu îndeplinește criteriile minime obligatorii pentru atestarea stațiunilor turistice de interes local și întrunește un punctaj de 145 puncte la criteriile suplimentare, față de de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local”, se arată în proiectul de hotărâre al Guvernului


Obiectivele turistice și evenimentele locale cu caracter tradițional includ:
- Biserica reformată din satul Sâncraiu.
- Biserica reformată din satul Alunișu
- Biserica reformată din satul Domoșu.
- Biserica reformată din satul Horlacea.
- Monumentul și teiul lui Ady Endre.
- Biserica ortodoxă – Parohia Sâncraiu.
- Muzeul particular Vincze-Kecskes.

Evenimente locale - balul strugurilor.

Întreaga Țară a Călatei formează o zonă etnografică unitară și cu multă personalitate dar, la Sâncraiu, turiștii pot surprinde activitățile de sculptură în piatră și în lemn, pictarea mobilei, realizarea broderiilor și țesăturilor.

Forme de turism practicate sunt: turismul rural, care include o gamă largă de modalități de cazare, evenimente, festivități, sporturi, alte distracții și activități de petrecere plăcută a timpului liber, toate desfășurate într-un mediu tipic rural; turismul cultural – prin calendarul foarte bogat în evenimente social-culturale și comunitare, lista obiectivelor înscrise în Lista Monumentelor Istorice.

Lista localităților atestate ca stațiuni de interes local sau național

Atestarea ca stațiune turistică de interes național a Zonei turistice a municipiului Baia Mare, județul Maramureș.

Atestarea ca stațiuni turistice de interes local a următoarelor localități sau părți din localități:
a) comuna Lerești, județul Argeș
b) Zona turistică Vârtop-Nucet, județul Bihor
c) comuna Sâncraiu, județul Cluj
d) comuna Sita Buzăului, județul Covasna
e) Zona turistică a orașului Vlăhița, județul Harghita
f) Zona turistică Cinciș-Cerna, comuna Teliucu Inferior, județul Hunedoara
g) comuna Râu de Mori, județul Hunedoara
h) Zona turistică a comunei Șișești, județul Maramureș
i) comuna Ieud, județul Maramureș
j) orașul Broșteni, Județul Suceava
k) comuna Fârdea, județul Timiș
l) comuna Murighiol, județul Tulcea
m) Zona turistică a comunei Costești, Județul Vâlcea
n) comuna Urechești, județul Vrancea

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Păstrătorii tradiției din moși-strămoși au o zi doar a lor. Clujul are cele mai multe talente tradiționale recunoscute

Ultimele Stiri
abonare newsletter