Actualitate

UE va recomanda reduceri semnificative ale emisiilor de CO2 pentru atingerea ţintelor climatice din 2040

Comisia Europeană urmează să recomande marţi ca blocul comunitar să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 90% până în 2040.

Cluj-Napoca este un exemplu de bune practici în ceea ce privește transportul public verde, nepoluant   Foto: Facebook - Emil Boc Cluj-Napoca este un exemplu de bune practici în ceea ce privește transportul public verde, nepoluant Foto: Facebook - Emil Boc

 

Aceasta este o ţintă care va pune la încercare apetitul politic al Europei pentru continuarea combaterii schimbărilor climatice înainte de alegerile europarlamentare, scrie Agerpres.


Potrivit recomandărilor Executivului comunitar, consultate de Reuters, UE va sprijini o ţintă vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% comparativ cu nivelurile din 1990.

Obiectivul propus pentru 2040 îşi propune să menţină ţările UE pe o traiectorie între actualele obiective climatice din 2030 şi obiectivul pe termen lung referitor la neutralitatea emisiilor în 2050.


Elaborat în contextul protestelor fermierilor din întreaga Europă şi al criticilor vis a vis de unele legi UE din domeniul protejării mediului, noul plan al UE ar urma să se concentreze pe păstrarea sprijinului opiniei publice şi al industriilor europene. Pentru a putea continua Green Deal-ul european în deceniul de până în 2040, va fi necesară o atenţie suplimentară acordată condiţiilor care vor permite firmelor şi cetăţenilor să stăpânească tranziţia", se arată într-o variantă preliminară a planului UE consultată de Reuters şi care ar putea să sufere modificări înainte de publicare.

Propunerea de marţi a Executivului comunitar va demara dezbaterile politice cu privire la ţinta pentru 2040 însă va cădea în sarcina noii Comisii, care va fi formată după alegerile din iunie, să vină cu o propunere legală finală.


Agenda climatică a Europei intră într-o fază politică dificilă deoarece începe să afecteze sectoare sensibile, precum agricultura, dar şi industriile tradiţionale care se confruntă cu o competiţie acerbă din China.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 


 

 

CITEȘTE ȘI:

Vremea în lume: 2023 a fost cel mai călduros an din istorie! Niveluri record de dioxid de carbon și secetă extremă.

Carbochim Cluj-Napoca a fost relocat. 5 milioane de euro investiție în retehnologizare

Ultimele Stiri
abonare newsletter