Actualitate

Baroul avocaților Cluj solicită magistraților reluarea activității. „Vom apela la toate mijloacele legale pentru contestarea protestelor”. Decizia Judecătoriei Cluj-Napoca.

Baroul avocaților Cluj solicită magistraților clujeni încetarea protestelor și reluarea activității. Judecătoria Cluj-Napoca a hotărât recent amânarea judecării cauzelor, cu câteva excepții.

Judecătoria Cluj-Napoca/Foto: Judecătoria Cluj-Napoca Facebook.com Judecătoria Cluj-Napoca/Foto: Judecătoria Cluj-Napoca Facebook.com

 

 


Baroul Cluj a publicat, miercuri, o scrisoare deschisă adresată magistraților și personalului auxiliar din instanțele clujene care se află în protest, solicitând reluarea activității. 

 


CITEȘTE ȘI: 
Grefierii și alți angajați din instanțe și parchete declanșează proteste. Ședințele de judecată vor fi afectate.

„Consiliul Baroului Cluj, în calitate de reprezentant al corpului profesional al avocaţilor membri ai Baroului Cluj, vă solicită pe această cale să procedați la încetarea imediată a formelor de protest constând în refuzul de înfăptuire a justiţiei și să reluați activitatea de judecată în condiţiile legii”, arată Baroul avocaților Cluj.

Încrederea în justiție, esențială în democrație 

Potrivit avocaților clujeni, încrederea cetățenilor în justiție este esențială, conform unei societăți democratice funcționale. Protestele magistraților periclitează însă, bunul mers al justiției. 


„Considerăm că apărarea drepturilor patrimoniale sau de orice altă natură ale unei categorii profesionale nu se poate face prin încălcarea legii și nici prin încălcarea drepturilor fuindamentale ale altor categorii de cetățeni”, arată sursa citată. 

Astfel, Baroul Cluj recomandă magistraților să identifice alte metode de satisfacere a revendicărilor, fără a perturba activitatea instanțelor de judecată. 


„În situația în care revenidcările dumneavoastră nu sunt satisfăcute de cei în drept să o facă, se impune să identificați alte măsuri în acest scop, care să nu fie de natură a paraliza funcționarea uneia dintre puterile statului”, susțin reprezentanții Baroului Cluj. 

CITEȘTE ȘI: 
În ultimele cinci luni, pensia medie a magistraților a crescut cu 222 de lei. A pensionarilor obișnuiți, cu doi lei. Numărul magistraților pensionați a crescut exploziv

În caz contrar, Baroul Cluj va face uz de toate mecanismele legale disponibile pentru contestarea protestelor, se arată în scrisoarea avocaților clujeni. 


„Vă supunem atenției faptul că în situaţia în care nu veți înceta aceste așa-zise proteste, care în realitate produc faţă de terţi efectele unor veritabile greve şi care sunt cu atât mai prejudiciabile cu cât nu au un caracter unitar care să asigure o minimă previzibilitate a activităţii, vom apela la toate mijloacele legale în vederea contestării lor sub aspectul legalității. 

Încrederea cetățenilor în justiție este esențială într-o societate democratică, însă acest deziderat nu poate fi atins atâta vreme cât sistemul judiciar nu funcționează”, arată Baroul avocaților Cluj. 

Judecătoria Cluj-Napoca amână judecarea cauzelor 

Recent, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a decis continuarea protestelor pe perioadă nedeterminată și amânarea cauzelor de judecare, cu excepția cauzelor în materie civilă, în materie tutelă și familie, precum și în materie penală. 

La începutul săptămânii, magistrații clujeni au decis „continuarea formei de protest a amânării judecării cauzelor, pe perioadă nedeterminată”.

Printre solicitările magistraților clujeni, figurează cererea de respectare și punere în plată a ordinelor de salarizare neplafonate; alocarea și plata sumelor stabilite cu titluri de natură salarială, pentru personalul din sistemul justiției stabilite prin hotărâri judecătorești definitive și acte administrative; prevederea și asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a fondurilor necesare pentru achitarea integrală a salariilor neplafonate și altor drepturi de natură salarială.  

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Grefierii protestează în fața Curții de Apel Cluj. Activitatea instanțelor și parchetelor din toată țara, SUSPENDATĂ 4 ore!

Peste 10.300 de pensii speciale, raportate luna trecută în România. Numărul beneficiarilor crește alarmant

CSM vrea o etapizare a creșterii vârstei de pensionare pentru magistrați, dar susține reglementarea unui nivel maxim al pensiei, care să nu depășească salariul în plată

Ultimele Stiri
abonare newsletter