Actualitate

Înaltpreasfinţitul Andrei la Academia Europeană pentru Ştiinţe şi Arte din Salzburg

<p />Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuţ a participat  sâmbătă, 3 martie, la Sesiunea plenară festivă a Academiei Europene pentru Ştiinţe şi Arte din Salzburg, Austria. Întâlnirea a debutat la ora 09.00, ora Austriei, în Aula Magna a Universitaţii din Salzburg.

În deschiderea evenimentului, preşedintele Academiei, Felix Unger a prezentat un raport al activităţilor de anul trecut desfăşurate în cadrul Academiei, după care trezorierul instituţiei a prezentat bugetul pentru anul acesta. A urmat discursul preşedintelui Landului Salzburg, după care s-a ţinut un moment de reculegere pentru membrii academiei care au trecut la Domnul în anul 2011. Tot în cadrul şedinţei de astăzi a fost declarat protector al academiei Preşedintele Macedoniei, Gjorge Ivanov. A urmat apoi momentul nominalizării noilor membri ai academiei. Momentele muzicale au fost susţinute de Alma Mater Filarmonía de la Universitatea din Salzburg.

Bazele acestei academii au fost puse în anul 1985 de cardinalul Franz König, alături de profesorul cardiolog Felix Unger care este astăzi şi preşedintele academiei şi de filozoful, cu implicaţii în ştiinţele politice, Nikolaus Lobkowicz. Academia numără în jur de 1500 de personalităţi ale vieţii universitare, acoperind şapte secţiuni: Ştiinţe umaniste, Medicină, Artă, Ştiinţe naturale, Ştiinţe sociale, economice şi juridice, Ştiinţele tehnice şi ale dezvoltării şi Religiile lumii. Academia are mai mulţi protectori printre care: Regele Juan Carlos de Bourbon, Ducele Jean de Luxembourg, Prinţul Philippe al Belgiei, Premierul Rusiei Vladimir Putin şi, începând de astăzi, şi Preşedintele Republicii Macedonia Gjorge Ivanov. Dintre membrii academiei, 30 sunt deţinători ai Premiului Nobel. Din România sunt 16 membri în cele şapte secţiuni amintite. La Salzburg, IPS Părinte Andrei a fost însoţit de decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, părintele prof. Emil Jurcan care este membru  al acestei Academii şi de consilierul pe probleme de protocol şi misiune al Arhiepiscipiei Clujului, părintele arhid. Claudiu Grama.

Mitropolitul Andrei a fost ales membru activ al a Academiei Europene pentru Ştiinţe şi Arte din Salzburg, pentru secţiunea Religiile Lumii, în anul 2007, pe când era Arhiepiscop de Alba Iulia şi profesor de Spiritualitate creştină şi decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii "1 Decembrie 1918". Propunerea nominalizării a aparţinut mai multor universitari europeni, invitaţi ai simpozioanelor teologice internaţionale de la Alba Iulia. Sesiunea plenară festivă a Academiei în care IPS Andrei a primit nominalizarea festivă de membru al acestui forum prestigios a avut loc în 10 martie 2007, la Salzburg.
Teren pentru o nouă biserică în Mănăștur

Înaltpreasfințitul  Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a vizitat terenul pe care va fi ridicată biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur” a celei mai noi parohii din Cartierul Mănăştur. Terenul în suprafaţă de 918 mp este situat pe strada Porţile de Fier nr. 52 și a fost oferit Arhiepiscopiei de către Primărie în folosinţă gratuită, în scopul construirii noii biserici a parohiei. Inițial acest teren a aparținut doamnei Elisabeta Braun din Brașov și a fost naționalizat de statul român, iar proprietara lui a acceptat să renunțe la procesul pe care îl avea cu Primăria Clujului numai dacă pe acel teren va fi construită o biserică ortodoxă. Părintele paroh Marian Bogdan intenţionează să ridice pe acest teren o biserică în formă de cruce greacă, cu trei abside, două laterale şi una spre răsărit. După ce va fi semnat protocolul de primire a terenului din partea Primăriei, va fi ridicată mai întâi o biserică din lemn, în care se vor oficia sfintele slujbe până va fi construită biserica din zid.

Parohia a fost înfiinţată în data de 19 decembrie, 2011, ca urmarea dorinţei credincioşilor şi a preoţilor pentru o mai bună activitate misionară și îi cuprinde pe credincioşii care locuiesc în perimetrul dintre străzile Plopilor şi Calea Floreşti. Este o parohie mare ca întindere, cuprinzând aproximativ 2.000 de suflete, iar în cuprinsul ei funcționează două şcoli şi o grădiniţă.

abonare newsletter