Actualitate

Directorul companiei de gaz de la Sighet a fost reţinut de procurori

<p />Directorul executiv al BGS, Faur Valer, a fost reţinut miercuri de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă (o persoană) şi vătămare corporală din culpă (14 persoane), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind accidentul prin explozie care a avut loc la data de 19 februarie 2012, în localitatea Sighetu Marmaţiei.

Faur Valer va fi prezentat în cursul zilei de astăzi magistraţilor Judecătoriei Sector 5 cu propunere de arestare preventivă, se arată într-un comunicat transmis joi Agerpres.

Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că Faur Valer, în calitate de director executiv al firmei SC BGS, în perioada 2005 - ianuarie 2007, prin natura atribuţiilor de serviciu, având competenţe în ceea ce priveşte edificarea reţelei de distribuţie a gazului metan în oraşul Sighetu - Marmaţiei, a întocmit în fals documentele tehnice (procese-verbale de recepţie, procese-verbale de vicii ascunse şi procesele-verbale de dare în funcţiune), atestând prin aceste acte că lucrările efectuate corespund calitativ şi tehnic şi respectă proiectele de execuţie.

Procesele verbale întocmite de acesta vizează lucrări efectuate şi date în folosinţă în anii 2005 - 2006, iar prin aceste semnături s-a atestat în mod nereal că au fost verificate de comisia de recepţie lucrările executate, iar acestea corespund proiectelor.

Faptele reţinute în sarcina lui Faur Valer (cele cu privire la nerespectarea proiectului de execuţie) au creat condiţiile favorizante pentru fisurarea conductei de gaz (constatată de organele de cercetare penală în data de 19 februarie 2012) urmată de infiltrări de gaz în subsolul imobilului şi producerea a două explozii în data de 19 februarie 2012. Aceste explozii au avut drept urmare moartea unei persoane şi vătămarea altora (dintre care 12 persoane sunt internate şi în acest moment, prezentând arsuri în grade diferite de gravitate). De asemenea, a fost distrus imobilul mai sus arătat, printre consecinţe fiind şi oprirea furnizării energiei electrice şi a gazului metan pe cele două străzi, aspect de natură să blocheze activitatea mai multor instituţii publice (judecătorie, parchet, trezorerie).

Pe 5 martie procurorii au dispus faţă de Râşnoveanu Daniel (diriginte de şantier) începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă (o persoană), vătămare corporală din culpă (14 persoane) şi distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Procurorii au dispus faţă de Râşnoveanu Daniel măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 zile.

La aceeaşi dată procurorii au dispus faţă de Virlics Vasile, responsabil de lucrări în cadrul BGS, începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă (o persoană), vătămare corporală din culpă (14 persoane) şi distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În vederea recuperării prejudiciului produs în cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil deţinut de Faur Vasile, precum şi asupra imobilului deţinut de Virlics Vasile.

abonare newsletter