Actualitate

Rectorul ales al Universităţii Oradea nu a primit confirmarea ministrului Educaţiei

<p>Rectorul Universităţii din Oradea (UO), Cornel Antal, reales în funcţie pe 8 februarie, după un mandat întreg şi unul de opt luni, în anul 2007, nu a primit confirmarea ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, informează Agerpres.</p>

Cornel Antal a declarat joi, în conferinţă de presă, că, în dorinţa de maximă legalitate şi deplină transparenţă, şi-a depus candidatura pentru alegerile din 8 februarie, abia după ce, având în vedere ambiguitatea articolului din Legea Educaţiei privind mandatul de rector, a consultat o serie de jurişti şi magistraţi din Oradea, Cluj şi Bucureşti, inclusiv comisia juridică a Senatului, având chiar şi acordul verbal al ministrului (din acel moment – n.r.) Funeriu, exprimat la o întâlnire personală între cei doi, la Bucureşti. Date fiind interpretările articolului 217 din Legea Educaţiei, ministrul a fost solicitat să răspundă şi în scris asupra posibilităţii rectorului de a mai candida, dar nu s-a mai primit răspuns la cerere.

„Textual, domnul ministru mi-a spus că pot să candidez. Într-adevăr, nu mi-a răspuns în scris. Având în vedere atât părerile tuturor juriştilor - care mi-au spus absolut toţi că am dreptul legal să candidez din nou - cât şi părerea ministrului, mi-am depus candidatura după ce m-am gândit mult. Aşa am condus universitatea în toţi cei patru ani şi opt luni. Când am luat o decizie, m-am gândit de două ori şi m-am consultat cu alţi colegi şi specialişti”, a precizat rectorul Antal.

Prin ordinul de neconfirmare, ministrul Educaţiei afirmă că un mandat fracţionat nu poate să existe, deci nu se poate candida pentru o fracţiune de mandat. La acest punct, însă, rectorul Antal a adus ca obiecţie situaţia reală privind confirmarea de săptămâna trecută, la Universitatea de Medicină si Farmacie din Iaşi, unde a fost confirmat rectorul Astărăstoaie pentru un mandat... de trei ani. Acest fapt pentru că peste trei ani, acesta împlineşte vârsta de pensionare.

„În lege scrie foarte clar, că peste 65 de ani, nimeni nu are voie să aibă funcţie de conducere. Însă a fost confirmat rector, pentru un mandat fracţionat. Peste trei ani, la Iaşi, vor trebuie reluate alegerile”, a precizat Antal.

Afirmaţia din ordinul de neconfirmare trimis de ministrul Baba mai spune că „mandatul poate fi înnoit o singură dată”, ori, afirmă Antal, domnul ministru face egal între un mandat de opt luni cu un mandat de patru ani.

Ordinul de ministru face referiri şi la procesul de alegeri, pe care, spune rectorul, nu le înţelege deloc, deoarece se folosesc doar cuvinte precum „omisiuni, inadvertenţe, menţionări imperfecte” fără date exacte şi în concluzie, „indicii ale unei posibile fraude”.

Preşedintele Biroului Electoral Universitar, conf. Aurel Căuş, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că toate datele sunt clare, în tot ceea ce priveşte voturile exprimate, număr de persoane prezente la vot şi tot ceea ce ar putea eventual prin neclaritate sau omisiune să sugereze o eventuală fraudă.

„Nu este vorba de aşa ceva”, a subliniat conf. Căuş, adăugând că, sub imperativul transparenţei, alegerile au fost organizate de peste 70 de oameni care, deşi nu au fost remuneraţi, şi-au dedicat eforturile şi energia pentru ca alegerile să aibă loc „într-un mod aproape de perfecţiune”.

„Ne-am străduit să evităm orice greşeală omenească. În ziua de vot au fost 12 observatori, care au stat tot timpul în secţia de votare şi 15 reprezentanţi ai presei acreditaţi, iar toate buletinele de vot au fost citite cu voce tare, la final, şi numărate în faţa presei”, a amintit preşedintele biroului electoral.

Din totalul voturilor valabil exprimate de 826, candidatul Cornel Antal a obţinut 620 „pentru”, 75%, iar candidatul Gheorghe Ionescu a obţinut 206 de voturi pentru, aproximativ 25%.

Mandatul actual al rectorului Antal expiră la 30 martie 2012. Senatul Universităţii va trebui să propună ministerului spre aprobare un ordonator de credite pentru perioada de după 30, care va prelua conducerea universităţii. Apoi Senatul va stabili un calendar al noilor alegeri pentru funcţia de rector, conform metodologiei existente.

abonare newsletter