Actualitate

Cum ne protejăm de frig în minivacanța de 1 Decembrie. Recomandările specialiștilor clujeni.

Festivitățile organizate cu ocazia minivacanței de 1 Decembrie vor fi o adevărată provocare pentru clujenii care vor să sărbătorească afară, în aer liber, la temperaturi mai scăzute. Specialiștii au însă câteva recomnadări astfel încât aceștia să facă față frigului și să nu răcească.

Recomandările specialiștilor pentru a nu răci Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com Recomandările specialiștilor pentru a nu răci Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

 

Directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj (DSP) dr. Mihai Moisescu-Goia vine cu  câteva sugestii pentru toate categoriile de vârstă. El a explicat, pentru monitorulcj.ro, beneficiile hidratării și ale consumului moderat de alimente tradiționale mai grele, cu prilejul unor astfel de sărbători.   
„Având în vedere că este sezonul rece, și că și temperaturile s-au aliniat acestui sezon, și în primul rând pentru că urmează aceste sărbători – Sfântul Andrei și Ziua Națională a României- în care suntem liberi și ne vom petrece mai mult timp pe afară, e de dorit să ne îmbrăcăm adecvat temperaturilor și duratei de timp petrecute afară, să avem grijă în primul rând la copii, care sunt mai termosensibli, să îi echipăm corespunzător și să avem în vedere durata petrecută afară. Adică după o anumită perioadă să facem o pauză, și să reintrăm ca să ne încălzim sau să ne schimbăm hainele ude cu unele uscate, spre exemplu, dacă e cazul, să putem să bem un ceai cald, o ciocolată caldă, să mâncăm adecvat. Desigur, dacă suntem cu semne de răceală, ne curge nasul, tușim, să evităm a ne prezenta în aglomerații, în ideea de a nu difuza, distribui, vreo infecție respiratorie de care am putea fi afectați. În rest, să avem cumpătare la consumul de dulciuri, la consumul de alimente tradiționale – cârnați, slănină, ciolan afumat - care sunt foarte gustoase însă sunt mai grele și trebuie consumate cu moderație.
 


Persoanele vârstnice, de asemenea, trebuie să se adapteze ca îmbrăcăminte și condițiilor meteo de afară, cât și ca durată a deplasărilor, să consume ceaiuri, lichide calde, mâncare caldă și să fie hidratați corespunzător”, a subliniat dr. Mihai Moisescu-Goia. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

abonare newsletter