Actualitate

Vrei la şcoala profesională? Vezi unde vor exista astfel de clase

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/07/06 inaugurare service auto scoala liceul transporturi rp 27.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Printre meseriile care vor putea fi învăţate la şcoală începând de toamna aceasta se numără cele de instalator, mecanic auto, bucătar, electrician sau pădurar.</p>

Zilele acestea, în şcolile care vor avea din toamnă învăţământ profesional se desfăşoară „Săptămâna meseriilor”.

Prin această manifestare, ce se desfăşoară între 5 şi 9 martie, se urmăreşte promovarea ofertei educaţionale pe domenii şi calificări profesionale în rândul elevilor din clasa a IX-a de învăţământ liceal.

Astfel, în cadrul „Săptămânii meseriilor”, ieri a avut loc o sesiune de informare şi promovare a învăţământului profesional, la care au participat reprezentanţi ai operatorilor economici cu care şcoala a încheiat convenţii-cadru şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj.

În cursul acestei săptămâni, în şcolile care vor avea clase profesionale se vor organiza sesiuni interactive de întrebări și răspunsuri cu elevii clasei IX-a. Tinerilor le vor fi oferite informaţii despre structura şi durata studiilor, dar şi despre condiţiile de acces şi beneficiile pe care le oferă învăţământul profesional. Printre acestea din urmă, reprezentanţii ISJ Cluj amintesc de faptul că tinerii pot obţine calificări profesionale pe piaţa muncii recunoscute la nivel UE, dar şi forme de sprijin financiar din partea operatorilor economici.

În plus, elevii au posibilitatea să lucreze, pe perioadă determinată (în condiţiile legii) în timpul vacanţelor, după încheierea stagiului de practică.

Mâine, elevii claselor a IX-a vor face vizite operatoriilor economici în locaţiile în care se vor organiza stagiile de pregătire practică începând cu anul şcolar 2012-2013.

Oferta pentru învăţământul profesional în judeţ

1. Grup Şcolar Tehnofrig Cluj-Napoca: o clasă formată din două grupe cu calificările Mecanic auto şi Bucătar
2. Colegiul Tehnic de Transporturi Transilvania Cluj-Napoca: două clase Mecanic auto (din care o clasă secţia maghiară);
3. Colegiul Tehnic Raluca Ripan Cluj-Napoca : o clasă Brutar-patiser preparator produse făinoase;
4. Colegiul Tehnic Napoca Cluj-Napoca: o clasă Confecţioner produse textile
5. Grup Scolar „Alexandru Borza” Cluj-Napoca: o clasă Mecanic agricol
6. Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca: o clasă Electrician exploatare joasă tensiune
7. Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Cluj-Napoca: o clasă formată din două grupe cu calificările Instalator, instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze şi Zugrav-ipsosar-vopsitor-tapetar
8. Grup Şcolar de Protecţia Mediului : o clasă formată din două grupe cu calificările Tâmplar universal şi Pădurar
9. Grup Şcolar „Constantin Brâncuşi” Dej: o clasă Zugrav-ipsosar-vopsitor-tapetar
10. Grup Şcolar Somes Dej: o clasă Mecanic auto
11. Colegiul Tehnic Turda: o clasă Mecanic auto
12. Colegiul Tehnic „Dr. Ion Raţiu” Turda : o clasă Ospătar (chelner), vânzători în unităţi de alimentaţie
Total : 13 clase cu 364 elevi

Ultimele Stiri
abonare newsletter