Actualitate

Prima ninsoare a creat haos în România. Zeci de localităţi din 16 judeţe, afectate de vremea rea

Ninsorile și temperaturile scăzute au instalat haosul în România. Efectele ninsorilor și vijeliilor s-au făcut simțite în mai multe județe din țară.

Prima ninsoare a creat haos în România. FOTO: DRDP Iași/ Facebook Prima ninsoare a creat haos în România. FOTO: DRDP Iași/ Facebook

 

 


Stâlpi avariați și localităţi întregi rămase fără energie, copaci căzuţi pe mașini sau șosele, drumuri blocate, acoperișuri smulse de vânt, după prima ninsoare din sezon. 

 


Peste 3.300 de pompieri, cu peste 2.500 mijloace tehnice, sunt la datorie pentru limitarea şi înlăturarea efectelor generate de vremea neprielnică sub incidenţa căreia se află mai multe judeţe din ţară, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). 

Potrivit unui comunicat de presă, în cursul zilei de sâmbătă, în intervalul 7,00 - 21,00, manifestarea fenomenelor hidrometeorologice prognozate a generat efecte în 52 de localităţi din 16 judeţe - Bihor, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Vrancea.


Mai multe case, afectate de vremea rea și 16 mașini avariate

În aceste județe s-a intervenit pentru îndepărtarea unor elemente de construcţie de la nouă imobile, cât şi pentru degajarea a 134 de copaci şi şapte stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil din cauza vântului, fiind afectate 16 mașini.

De asemenea, echipajele operative au intervenit pentru evacuarea apei din patru case, o anexă gospodărească, două curţi, două subsoluri şi o stradă.


Circulaţia rutieră a fost temporar afectată din cauza stratului de zăpadă depus pe carosabil pe două drumuri naţionale (DN 1/BH, DN 17/SV) şi pe două drumuri judeţene (DJ 608A/CS, DJ 708D/HD).

Totodată, din cauza vântului puternic au fost suspendate manevrele în toate porturile din judeţul Constanţa, cât şi în Bara Sulina din judeţul Tulcea.


Pompierii din Cluj, intervenții pe mai multe drumuri

Pompierii clujeni au intervenit sâmbătă seară pentru îndepărtarea de pe partea carosabilă a unei ramuri coborâte de greutatea zăpezii. Anterior, în cursul zilei, pompierii au mai avut intervenții și în Mărișel, Călățele și în zona Lacului Tarnița.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această seară pentru a îndepărta o ramură coborâtă de acumulările mari de zăpadă peste partea carosabilă pe drumul 107R, înspre localitatea Ciurila”, a transmis ISU Cluj.

De asemenea, pompierii au intervenit pe DJ 103K, între localitățile Agârbiciu și Dângău Mare.

Intervenții în mai multe județe ale țării

În județul Brăila, pompierii au intervenit sâmbătă, după instalarea Codului portocaliu începând cu ora 16.00, în mai multe situaţii de urgenţă generate de vremea severă, potrivit Agerpres. Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Salcia Tudor a acționat cu un buldoexcavator pentru scoaterea unui autoturism împotmolit pe raza localităţii Gulianca. În județ a mai fost nevoie degajarea unui copac căzutpe DN22, la ieşirea din localitatea Tudor Vladimirescu, la o avarie înregistrată la un stâlp electric pe raza municipiului Brăila, la degajarea unui copac căzut pe carosabil pe DN22, între localitate M. Kogălniceanu şi Movila Miresii și a unui alt  copac căzut peste patru autoturisme parcate pe o stradă din municipiul Brăila.

Ninsorile au creat sâmbătă haos și în Vaslui. S-a circulat în condiţii de iarnă pe majoritatea drumurilor din judeţ şi patru localităţi cu peste 2.400 de locuitori au rămas fără energie electrică, sâmbătă, din cauza zăpezii abundente şi a viscolului. Echipe ale distribuitorului de energie electrică au intervenit pentru remedierea a două linii aeriene de medie tensiune, afectate parţial.

În județul Iași peste 50 de situaţii au necesitat, sâmbătă, intervenţia echipajelor Secţiei Drumuri Naţionale Iaşi, pentru tractarea sau scoaterea din decor a unor autovehicule echipate cu anvelope de vară sau extrem de uzate, pe fondul Codului galben de ninsori abundente.

La munte, în județul Buzău, este iarnă în toată regula. A nins ore bune și s-a format un strat gros de zăpadă. Vremea s-a înrăutățite de la o oră la alta, în zona Bisoca. La limita s-a circulat cu dificultate. O mașină a rămas blocată pe șosea la limita dintre județele Buzău și Vrancea. Autovehiculul a derapat pe drumul acoperit cu zăpadă.

 În Suceava, mai multe mașini au rămas blocate pe DN 17, în localitatea Păltinoasa. Au fost solicitate utilaje pentru deszăpezire şi împrăştiere de material antiderapant. Circulaţia rutieră a fost oprită pe ambele sensuri de mers, existând rută ocolitoare pe DN 2E.

În judeţul Constanţa - aflat sub cod portocaliu de ploi şi vânt puternic - fenomenele au făcut deja pagube. Mai mulţi copaci au căzut pe carosabil, iar unul peste un autoturism. Acoperişurile s-au desprins de pe două blocuri şi un balcon este în pericol de prăbuşire, în municipiul Constanţa, din cauza ploii torenţiale şi a vijeliei, potrivit Agerpres.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Se circulă în condiții de iarnă pe mai multe drumuri din Cluj. Ramuri doborâte, îndepărtate de pompieri

Ultimele Stiri
abonare newsletter