Actualitate

Concert Goran Bregović, pe 18 iunie la Cluj-Napoca

<p /><img src="documente/stories/2012/03_martie/06/bregovic.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Muzicianul va concerta la Sala Sporturilor „Horia Demian” alături de orchestra „Wedding and Funeral”.

Clujenii îl vor putea vedea live pe Goran Bregović într-un concert pe care acesta îl va susţine, împreună cu orchestra „Wedding and Funeral”, în data de 18 iunie la Sala Sporturilor.

Artistul va ajunge la Cluj-Napoca după ce, pe 17 iunie, va susţine un concert în Târgu Mureş. „Peste 8.000 de fani vor avea ocazia să se bucure de două ore de muzică live în cadrul unui super-show pe care cei 15 muzicieni îl vor susţine la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca”, arată organizatorii.

Cântăreţul a concertat ultima oară la Cluj-Napoca în urmă cu trei ani.    

Goran Bregović se autodrescrie drept un compozitor contemporan şi cântăreţ la chitară „deoarece cântăreţii la ghitară au cel mai mare succes la fete”, spune el, declarându-se, în acelaşi timp, un fan împătimit al rock-ului. „În acea vreme, rock-ul a avut un rol capital în vierţile noastre. A fost singurul mod în care ne-am putut face ascultate vocile, fără să ajungem în închisoare”. Goran s-a născut pe 22 martie 1950 la Sarajevo, în Bosnia, dintr-un tată croat şi o mamă de origine sârbă.
Tatăl său a fost ofiţer în Armata Naţională Iugoslavă. Atunci când părinţii săi au divorţat, el a rămas să locuiască cu mama lui la Sarajevo.
A început să cânte la vioară încă din şcoala primară. Pe când avea doar şaisperezce ani, Bregovic a pus bazele trupei „Bijelo Dugme”, care avea sa devină una dintre cele mai populare formaţii rock din Europa.

A creat coloane sonore pentru filme precum: „Time of the Gypsies”, „Queen Margot”, „Underground” şi „Arizona Dream”, special pentru regizorul Emir Kusturica. Creaţiile lui sunt influentaţe de muzica tradiţională ţigănească precum şi de muzica din Balcani. Compozitor de excepţie, a scris piese pentru Iggy Pop, Ofra Haza sau Cesaria Evora.

În 1993, Bregovic s-a căsătorit cu Dzenana Sudžuka. Ceremonia de nunta a avut loc la Paris, iar naş i-a fost regizorul Emir Kusturica. Cuplul are trei fiice - Ema (născut în martie 1995), Una (februarie 2002) şi Lulu (mai 2004).

Bregovic a deţine proprietăţi imobiliare peste tot în lume, dar îşi petrece cea mai mare parte a timpului între Belgrad şi Paris. În ultimii ani Goran Bregovic a abordat proiecte ambiţioase, precum un film de inspiraţie religioasă, premiat de Vatican, spectacole de teatru şi operă şi mai ales multă muzica de film, cel mai recent proiect fiind filmul „Borat”. Muzica sa este inconfundabilă, derivă direct din exuberanţa şi temperamental pasional al folclorului balcanic cu elemente de polifonie specifice Bulgariei, taraf ţigănesc şi accente moderne de tango sau rock.

abonare newsletter