Actualitate

Jumătate dintre români vor interzicerea fumatului în baruri şi cluburi

<p /><img src="documente/stories/2012/03_martie/06/fumator.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Primul studiu realizat în ţara noastră referitor la prevalenţa fumatului relevă că 5 milioane de români sunt fumători, din care 4 milioane fumează în fiecare zi.

Primul studiu GATS din România, un instrument de supraveghere care vizează cunoașterea consumului de tutun şi a tendinţelor acestuia, a scos la iveală faptul că prevalenţa fumatului în România este de 26,7%.

Studiul a fost lansat ieri de Ministerul Sănătăţii.

Realizatorii studiului atenţionează că acest obicei tinde să devină o ameninţare pentru sănătatea publică în condiţiile în care cercetarea a stabilit o prevalenţă semnificativă a consumului de tutun în ţara noastră. Astfel, în România sunt aproximativ 5 milioane de fumători, dintre care 4 milioane fumează în fiecare zi.

O treime din adulţi fumează pasiv

Raportul mai scoate în că o treime dintre adulți sunt expuși la fumul de tutun secondhand la locul de muncă, peste 86% în restaurante și peste 94% în baruri și cluburi. Din acest motiv, opinia publică sprijină puternic reglementările legislative restrictive. Astfel, aproape trei sferturi dintre adulţi s-au declarat în favoarea interzicerii totale a fumatului în restaurante şi mai mult de jumătate (57%) în baruri şi cluburi.

„Având în vedere că în România mai mult de 4,4 milioane de persoane fumează zilnic, aproape 6,5 milioane persoane sunt expuse la fumul de țigară la domiciliu (dintre care peste 3 milioane de nefumători) și 2 milioane la locul de muncă, la care se adaugă expunerea ridicată la fumul de tutun ambiental în diverse spații publice, este de o importanță vitală ca Guvernul să așeze controlul tutunului pe lista priorităților legislative”, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sănătăţii.

Ministerul propune interzicerea fumatului în spaţii publice


În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii intenţionează reglementarea interzicerii fumatului în spaţiile publice în concordanţă cu recomandările UE. Acest aspect poate fi pus în realizare prin susţinerea proiectului de lege care există în prezent în Parlament sau prin promovarea unui act normativ care să reglementeze tutunul în spaţiile publice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter