Actualitate

Album despre istoria fumatului, lansat la BCU

<p />Piesele prezentate în album fac parte din patrimoniul unor muzee şi din colecţii particulare şi sunt adunate pentru prima dată într-o formă inedită.

Albumul despre istoria fumatului, „Patimă şi viciu, artă şi fum”, realizat de istoricul Ucu Bodiceanu şi cercetător dr. Ancuţa Lăcrimioara Chiş, este primul dedicat istoriei fumatului în România şi va fi lansat astăzi la Biblioteca Centrală Universitară (BCU).

Volumul ce va fi lansat azi, după vernisajul expoziţiei cu acelaşi titlu, va prezenta publicului panouri fotografice cu imagini din album. Expoziţia cuprinde aproximativ 150 de fotografii într-o panoplie fascinantă a obiectelor şi tabieturilor fumatului. Potrivit realizatorilor expoziţiei, aceasta este o altfel de istorie a unui obicei controversat, povestită prin intermediul imaginii.

„Fumători din toate ţările, lăsaţi-vă!”

Publicul interesat de acest titlu va descoperi atât migala de bijutier în editarea lucrării tipărite pe hârtie texturată de mătase, cu coperţi fine din lemn şi cu alese imagini-document, cât şi informaţii interesante, cu note umoristice ce binedispun cititorul.

„Cea mai mare parte din imagini sunt publicate pentru prima dată în ţară”, a declarat, conform Agerpres, istoricul Ucu Bodiceanu.

În ceea ce priveşte conţinutul albumului, acesta stă sub forma unei devize „Fumători din toate ţările, lăsaţi-vă!”. În volum este şi un preţios avertisment din anul 1604: „Dacă nu veţi renunţa, vă veţi ruina sănătatea şi punga”, a mai adăugat Ucu Bodiceanu.

Primul album despre istoria fumatului

Iniţiativa albumului este prima care prezintă arta declanşată de acest viciu care bântuie de secole viaţa românilor. Albumul conţine fotografii diverse, ale căror personaje variază de la boierii care nu se puteau dezlipi de ciubucele lor uriaşe cu tutunul turcesc de cea mai bună calitate, la ţăranii care fumau tutunul din producţia proprie, dar şi regii României, fumători cu toţii, şi alte mari personalităţi ale culturii române „cu fumuri”. De asemenea, sunt prezentate cutii luxoase de tutun, dar şi ţigaretele comuniste care au făcut istorie (Snagov, Mărăşeşti, Carpaţi fără filtru etc.).

Printre fotografiile din album este şi cea a unei pipe sculptate de prestigiosul Constantin Brâncuşi, apoi cele prezentând colecţia tenorului Ludovic Spiess (1938-2006). Totodată, sunt prezentate reclame din perioada interbelică la ţigarete pentru femei, reclame la ţigări denicotinizate din anii `30, celebrele ţigări Regale, brichete în formă de carte de rugăciuni sau tabachere pentru prizat tabac.

Realizatorii expoziţiei precizează că evenimentul şi albumul nu urmăresc crearea unui demers pentru promovarea fumatului şi a fumătorilor, ci sunt instrumente care pun în lumină arta declanşată de acest viciu.

Piesele prezentate în album fac parte din patrimoniul unor muzee şi din colecţii particulare şi sunt adunate pentru prima dată într-o formă inedită.

abonare newsletter