Actualitate

Opere de artă de circa un milion de euro, expuse în weekend la Cluj-Napoca

<p /><img src="documente/stories/2012/03_martie/05/expo.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />O selecţie de 70 de capodopere a oferit clujenilor ocazia de a admira opere remarcabile ale celor mai apreciaţi artişti români din ultimele două secole, unele expuse publicului pentru prima oară.

Casa de licitaţii „Artmark” a adus, pentru prima dată la Cluj-Napoca, o selecţie de opere propuse într-o licitaţie.

Expoziţia a fost deschisă în weekend la Best Western Fusion Hotel şi a fost organizată în parteneriat cu Libero Events, BCR şi Primera Interiors, cu ocazia primei conferinţe regionale dedicate business-ului feminin, intitulate „The Woman”.

Astfel, clujenii au putut admira opere importante ale celor mai apreciaţi artişti români din ultimele două secole, unele dintre ele fiind pentru prima dată expuse publicului.

Regal de pictură

O selecţie de 70 de capodopere ale artei româneşti a oferit publicului iubitor de artă ocazia de a admira opere remarcabile ale celor mai apreciaţi artişti români din ultimele două secole, de la Nicolae Grigorescu şi Theodor Pallady, la Ion Ţuculescu şi Horia Bernea. Acestea sunt piesele centrale ale celei de-a patra ediţii a Licitaţiei de Primăvară, care va avea loc la Bucureşti, în data de 22 martie.

Printre artiştii ale căror opere au putut fi văzute la Cluj-Napoca, unele pentru prima dată în expunere publică, se numără şi Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Dumitru Ghiaţă, Jean Alexandru Steriadi, Francisc Şirato, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Gheorghe Petraşcu, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu sau Sorin Ilfoveanu.

Două picturi ale lui Tonitza, vedetele expoziţiei

Vedetele expoziţiei sunt reprezentate de două picturi semnate Nicolae Tonitza: „Trei fraţi (copiii pictorului)”, realizată aproximativ în anii 1920-1922, care provine dintr-o colecţie privată din Franţa şi „Nud cu spatele”, datând din anii 1928-1929, prezentată public într-o expoziţie din epocă şi inclusă apoi într-o importantă colecţie privată bucureşteană.

Nicolae Grigorescu, vedeta licitaţiilor româneşti de artă, este şi el prezent cu o operă remarcabilă, ilustrând un car cu boi. Pictura „Care cu boi la asfinţit” reia unul dintre cele mai cunoscute subiecte ale artei maestrului, pe care acesta l-a abordat de fiecare dată cu spontaneitate. Artistul picta în prezenţa modelelor sale, în lumina mereu schimbătoare, lucrând precum impresioniştii şi preluând de la aceştia o lecţie pe care avea să o dezvolte în întreaga creaţie.

În cadrul Licitaţiei de Primăvară de la Bucureşti sunt scoase la vânzare peste 200 de loturi, grupate în şase secţiuni afiliate curentelor majore din arta românească - academism, romantism şi tradiţionalism, impresionism şi postimpresionism, artă modernă, avangardă şi expresionism, postmodernism, neoavangardă şi contemporană. La acestea se adaugă secţiunea tezaur, care include capodopere de prestanţă muzeală, semnate de maeştrii picturii româneşti.

abonare newsletter