Actualitate

Ce destinaţii turistice preferă clujenii în 2012?

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/05/targu-vacante.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Faţă de anii trecuţi, vizitatorii Târgului de Vacanţe ce a avut loc în weekend la Expo Transilvania au acordat o mai mare atenţie ofertelor turistice locale.</p>

Agenţiile turistice prezente la Târgul de Vacanţe desfăşurat în weekend la Expo Transilvania au făcut bilanţul preferinţelor vizitatorilor.

Bulgaria pare a fi cea mai solicitată destinaţie de către turiştii clujeni care vor să meargă cu maşina în vacanţă, în timp ce Antalya, Turcia, rămâne lideră în opţiunile familiilor dispuse să călătorească cu avionul.

Ofertele încep de la 200 de euro de persoană, pentru 7 zile petrecute la bulgari, într-un hotel de trei stele cu ofertă All Inclusive, în timp ce un sejur pentru aceeaşi perioadă, la acelaşi număr de stele, în Turcia costă cu 100 de euro în plus.

Pe lângă destinaţiile din Europa, accesibile unui public mult mai larg, agenţiile prezente la târg au venit cu o serie de oferte exotice. Astfel, spre exemplu, cei cu dare de mână au putut face rezervări pentru o săptămână de 5 stele în Bora Bora cu 3.800 de euro. Insula este o destinaţie turistică internatională majoră, faimoasă pentru staţiunile luxoase, deşi măsoară numai 6,5 km lungime şi 4 km laţime.

Oferte Early-Booking


Vizitatorii Târgului de Vacanţe au beneficiat de discounturi ante-sezon, cu oferte specifice Early Booking, la care s-au adăugat reduceri oferite special pentru cei se hotărăsc pe perioada târgului. Preţurile s-au diminuat astfel, cu până la 35%.

„Noi oferim o reducere de 10% pentru târg şi încă 25% pentru rezervarea ofertelor de vară de acum”, explică Iulia Holhoş, reprezentanta agenţiei Holiday Store.

Nu a lipsit oferta autohtonă

Pe lângă destinaţiile specifice perioadelor călduroase, clujenii au putut afla informaţii despre o serie de obiective turistice locale şi naţionale.

Consiliul Judeţean Cluj a promovat, prin intermediul evenimentului, mai multe monumente, cetăţi, muzee şi biserici aflate chiar „sub nasul” clujenilor. Castelul din Gilău, Castelul Kornis, Biserica din localitatea Vad, Colecţia de Istorie a Farmaciei sunt câteva dintre obiectivele valoroase din punct de vedere cultural, care nu se bucură de succesul turistic meritat.

Modernizările par a fi fost o soluţie pentru creşterea atractivităţii în cazul unora dintre destinaţiile prezentate la târg. Potrivit lui Ananie Hirişcău, ghid turistic intern Salina Turda, faţă de 2008, obiectivul turistic de la noi din judeţ a înregistrat o creştere de patru ori a numărului de turişti, de la 70.000 la 300.000.

Şi în cazul băilor Tăşnad, renovarea pare a fi fost cheia spre majorarea afacerilor. „De la câteva mii am ajuns la 9.000 de turişti zilnic datorită lucrărilor de modernizare de anul trecut”, spune Gheorghe Niţă, administrator ştrand.

Cerere mai slabă faţă de alţi ani


Târgul a atras peste 10.000 de clujeni, potrivit organizatorilor. Reprezentanţii agenţiilor s-au plâns totuşi de o scădere a numărului de vizitatori. „În anii trecuţi au venit mai multe grupuri de tineri şi facultăţi care doreau să organizeze vacanţe pentru studenţi. Anul acesta a fost mult mai slabă cererea”, mărturiseşte Simona Vasilciu, client service la Outdoor4U, firmă care oferă oferte de turism de aventură şi team-building.

La cea de-a treia ediţie a Târgului de Vacanţe organizat de Amprenta Advertising în parteneriat cu Expo Transilvania şi Primăria Cluj-Napoca au participat 40 de agenţii de turism, turoperatori, hoteluri şi pensiuni.


 

abonare newsletter